Hyppää sisältöön

Positiivinen kansainvälinen arvio ydinalan turvajärjestelyistä Suomessa

Julkaisuajankohta 22.6.2022 9.00
Tiedote

Yhdeksän maan asiantuntijat viettivät 6. – 17. kesäkuuta kaksi viikkoa arvioimassa ydinalan turvajärjestelyjen toteutumista Suomessa. Arvioitsijat totesivat, että Suomessa on hyvin toimivat turvajärjestelyt, jotka ovat viime vuosina edelleen vahvistuneet.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n koordinoima turvajärjestelyjen vertaisarviointi, (International Physical Protection Advisory Service) eli IPPAS, toteutettiin Suomessa nyt kolmannen kerran. Ensimmäinen IPPAS tehtiin Suomessa 2009 ja sen seuranta-arvio vuonna 2012. Kolmannen IPPAS-arvioinnin tilasi työ- ja elinkeinoministeriö ja sen käytännön järjestelyistä vastasi Säteilyturvakeskus (STUK).

STUKin Turvajärjestelyt-toimiston päällikkö Tapani Hack toteaa, että IPPAS-ryhmän tehtävä oli arvioida, miten hyvin Suomessa toteutuvat alan kansainväliset säännökset ja suositukset. Tapani Hackin mukaan STUKille ja suomalaiselle ydin- ja säteilyturvallisuudelle ylipäätään on ylipäätään arvokasta saada näin monen maan asiantuntijat tutustumaan perusteellisesti Suomen käytäntöihin, päästä keskustelemaan heidän kanssaan ja kuulla heidän käsityksistään.

”IPPAS-ryhmä koostui yhdeksän merkittävän ydinvoimamaan erinomaisista asiantuntijoista ja arvioinnin järjestelyt ovat sellaiset, että he saivat hyvän ja rehellisen kuvan Suomen tilanteesta”, Tapani Hack toteaa. Ryhmään kuului asiantuntijat Belgiasta, Kanadasta, Tšekin tasavallasta, Ranskasta, Unkarista, Japanista, Sveitsistä, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista sekä IAEA:n edustaja. Ryhmää johti Sveitsin ydinturvallisuusviranomaisen (ENSI) turvajärjestelytoimiston päällikkö Bernard Stauffer.


Suosituksia ja hyviä käytäntöjä

IPPAS-arvioinnissa käsitellään turvajärjestelyjä koskevaa säännöstöä, säteilylähteiden turvajärjestelyjä, tietoturvallisuutta ja tehdään laitoskohtaiset arvioinnit. Arvioinnin toteuttamiseen Suomessa osallistui edustajia useista eri viranomaisista sekä luvanhaltijoista.

Arviointiryhmä antoi suosituksia, joista osa kohdistui turvajärjestelyjä koskevaan lainsäädäntöön. Erityisesti suositeltiin, että lainsäädännössä käytettävää terminologiaa selvennetään. Esimerkiksi käsitteet turvajärjestelyt, ydinturvallisuus ja turvallisuuskulttuuri eivät ole arviointiryhmä mukaan riittävän yksiselitteisiä. Arviointiryhmän näkemyksen mukaan myös STUKin resursseja sekä tietoturvallisuuden että säteilylähteiden turvajärjestelyjen valvontaan pitäisi lisätä. Ydinlaitoksen luvanhaltijalle arviointiryhmä suositteli tarkennuksia tiettyihin turvajärjestelyjä koskeviin menettelyihin.

Hyvinä käytäntöinä tunnistettiin muun muassa toimiva viranomaisyhteistyö STUKin ja muiden viranomaisten välillä sekä se, että STUKin sisällä yhteistyö eri toimialojen kuten turvajärjestelyjen, ydinturvallisuuden ja ydinmateriaalivalvonnan välillä toimii hyvin. Ryhmän arviointiraportti sisältää turvajärjestelyjä koskevia tietoja, joten se ei ole julkinen.

Yhteyshenkilöt:

Mediapalvelu, Puh: 010 850 4761