


Myndigheterna samarbetar i nödsituation med strålrisk
Myndigheterna samarbetar i nödsituation med strålrisk
I nödsituation med strålrisk samarbetar myndigheterna för att skydda människorna och miljön
I nödsituation med strålrisk krävs åtgärder inom alla förvaltningsgrenar och på alla förvaltningsnivåer. Även företag och organisationer deltar i hanteringen av situationen.
Bekanta dig med några av de centralaste aktörerna. Listan är inte uttömmande. Ansvar för verksamhet och kommunikation hos aktörer i en nödsituation med strålrisk framgår närmare av anvisningen som gäller vid strålningsläge.
Myndigheterna samarbetar i ödsituation med strålrisk - aktörer
-
Strålsäkerhetscentralen (STUK) tar dygnet runt emot alla larm och anmälningar som gäller strålning. Verksamheten inleds i tillräcklig omfattning inom cirka 15 minuter.
STUK skapar en lägesbild av olyckan och gör en bedömning om eventuella effekter av strålningen på människor och miljö. STUK ger myndigheterna rekommendationer om nödvändiga åtgärder, exempelvis till räddningsverket. Till andra myndigheter och aktörer, exempelvis industrin och handeln, ger STUK även råd om hur strålningens skadeverkningar kan reduceras.
Kommunikation
STUK informerar om nödsituationer med strålrisk och deras betydelse för människors och miljöns säkerhet. STUK stöder kommunikationen hos myndigheterna som beslutar om skyddsåtgärder genom att berätta varför skyddsåtgärder behövs och hur människor själv kan undvika eller minska sin exponering för strålning. STUK informerar också om det rådande strålningsläget och om lägesprognoser bland annat via medier (mediemeddelanden).
Kanaler
- STUK informerar på sin webbplats Stuk.fi
- På Twitter @STUK_FI
- På Facebook facebook.com/sateilyturvakeskus
- Strålsäkerhetssidan 867 i Yles Text-TV (på finska)
-
Meteorologiska institutet svarar för produktionen och delgivningen av väderleksobservationer och väderleksprognoser till alla myndigheter som är aktiva vid en strålningssituation. Institutet producerar även information om luftströmmar och spridningsprognoser för STUK och räddningsmyndigheterna.
Kommunikation
Vid en strålningssituation meddelar Meteorologiska institutet befolkningen och media om väderleksförhållandena och vindriktningen. Meteorologiska institutets experter kan även ge bakgrundsuppgifter om väderfenomen och hur de utvecklas.
Kanaler
- Meteorologiska institutet informerar på sin webbplats ilmatieteenlaitos.fi
- På Twitter @meteorologit och @IlmaTiede
-
Till inrikesministeriets förvaltningsområde hör frågor som gäller räddningsväsendet, polisen och gränsbevakningsväsendet. Det operativa ansvaret för ledningen vid en omfattande nödsituation med strålrisk ligger för det mesta hos det regionala räddningsverket. Räddningsledaren kommer från räddningsväsendets område där olyckan eller den farliga situationen börjat, om inte annat avtalats. Om myndigheter från flera branscher deltar i räddningsverksamheten är det räddningsdirektören som agerar som den allmänna ledaren i situationen. Den allmänna ledaren ansvarar för att upprätthålla lägesbilden och samordna verksamheten. När det gäller brottslig verksamhet och terrorism ligger ledningsansvaret hos polisen.
Kommunikation
Inrikesministeriet samordnar vid behov kommunikationen hos myndigheterna inom sitt förvaltningsområde. Huvudansvaret för kommunikationen ligger hos den myndighet som leder situationen, exempelvis räddningsväsendet eller polisen. Ministeriets kommunikationsavdelning bistår vid behov med internationell mediakommunikation som gäller nödsituation med strålrisk.
Kanaler
- Inrikesministeriet informerar på sin webbplats intermin.fi
- På Twitter @Sisaministerio
- På Facebook facebook.com/sisaministerio.
-
Nödcentralsverket tar emot alla nödmeddelanden på nummer 112 i Finland, med undantag av Åland. Jourhavaren på nödcentralen gör utifrån nödmeddelandet en bedömning av behovet av hjälp och hänskjuter uppgiften vid behov till ansvarig myndighet enligt deras anvisningar.
De varningsmeddelanden som räddningsmyndigheten utfärdat i en nödsituation med strålrisk vidarebefordrar Nödcentralsverket på finska och svenska till 112 Suomi-appen och till Rundradion. I 112 Suomi-appen kan varningsmeddelandet utfärdas regionalt eller på riksnivå. I radion ges ett varningsmeddelande regionalt och om myndigheten beslutar kan varningsmeddelandet ges på riksnivå, och då sänds det även i TV. Alla varningsmeddelanden kan läsas i Text-TV på sidan 112. Om innehållet i varningsmeddelandet beslutar alltid den myndighet som utfärdar meddelandet. Vid behov kan Nödcentralsverket på begäran av räddningsmyndigheten ge en allmän farosignal via befolkningslarmet.
Kommunikation
I en nödsituation med strålrisk stöder Nödcentralsverket via sina egna kommunikationskanaler den behöriga myndighetens kommunikation. Via sin egen kommunikation ger Nödcentralsverket befolkningen anvisningar om rätt användning av nödnumret 112 och styr via sin kommunikation frågor som inte hör till nödcentralen till rätt instans för att undvika att nödcentralssystemet belastas i onödan. Nödcentralsverket stöder det officiella systemet för varningsmeddelanden genom att publicera varningsmeddelanden i sina egna kanaler.
Kanaler
Nödcentralsverkets huvudsakliga kommunikationskanal är verkets webbplats 112.fi, och därutöver delas information på Twitter @112_Finland och Facebook facebook.com/hatakeskuslaitos.
Nödcentralen tar emot alla meddelanden som inkommer till myndigheterna. Ansvariga myndigheter upprättar anvisningar för nödcentralen, exempelvis vilka resurser som larmas och vilka åtgärder som vidtas.
-
Det operativa ansvaret för ledningen vid en omfattande nödsituation med strålrisk ligger för det mesta hos räddningsväsendet. Räddningsledaren kommer från räddningsväsendets område där olyckan eller den farliga situationen börjat, om inte annat avtalats. Om myndigheter från flera branscher deltar i räddningsverksamheten är det räddningsmyndigheten som agerar som den allmänna ledaren i situationen. Räddningsverksamheten omfattar bland annat varning av befolkningen, förebyggande av hotande olyckor och begränsning av skador. En av räddningsverksamhetens centrala helheter vid en strålningsolycka är att skydda befolkningen. Räddningsledaren fattar besluten utifrån STUK:s rekommendationer: att söka skydd inomhus, begränsningar gällande rörlighet och evakueringar i hela riskområdet. Vid nödsituationer med strålrisk skyddar man sig i första hand genom att hålla sig inomhus.
Kommunikation
Direktören för räddningsväsendet svarar för informationen och instruktionerna i en nödsituation med strålrisk och för samordningen av dem tillsammans med bland annat STUK och inrikesministeriet. Dessutom svarar räddningsverket för kommunikationen som gäller olyckan, räddningsinsatser, varning av befolkningen, omedelbara råd och instruktioner. Inrikesministeriets kommunikation stöder räddningsverkets nationella och internationella mediekommunikation.
Kanaler
Via varningsmeddelanden ges anvisningar och uppmaningar om skyddsåtgärder, användning av jodtabletter, skydd av husdjursproduktion och skydd av övrig produktion. Varningsmeddelanden publiceras i televisionen, radion, Text-TV på sidan 112 och på Nödcentralsverkets webbplats samt i apparna 112 Suomi och Nyhetskollen.
Dessutom ges en allmän farosignal via befolkningslarmen vid behov. När den allmänna farosignalen ljuder ska man skydda sig och hålla sig inomhus.
Finlands 22 räddningsverk informerar även på sina egna webbplatser och kanaler i sociala medier. En sammanställning av Finlands räddningsverk: Räddningsverken (pelastustoimi.fi). Du kan även söka efter räddningsverk utifrån din hemkommun: Framsida (pelastustoimi.fi).
-
Polisen har ansvar för ledningen i en nödsituation med strålrisk som är förenad med kriminell verksamhet eller hot om en sådan.
Vid alla nödsituationer med strålrisk svarar polisen bland annat för isolering av områden, trafikstyrning och upprätthållande av allmän ordning och säkerhet. Polisen kan vid behov stöda mätningsverksamheten i samarbete med STUK och andra myndigheter.
Kommunikation
Polisens undersökningsledare svarar för informationen om förundersökningen.
Den som ber om handräckning svarar för kommunikationen i verksamheten. Myndigheterna som ger handräckning till polisen informerar om tekniska frågor och andra ärenden inom sitt förvaltningsområde.
Kanaler
Polisen informerar om risksituationer primärt på Twitter, via mediameddelanden och på polisen.fi.
-
Gränsbevakningsväsendet deltar i verksamheten i en nödsituation med strålrisk genom att producera en gemensam lägesbild, varna människor på havsområden, sköta isolerings- och evakueringsuppdrag samt utföra strålningsmätningar.
Gränsbevakningsväsendet ger vid behov handräckning till andra myndigheter.
Kommunikation
Gränsbevakningsväsendet informerar om ärenden som gäller deras egen verksamhet och delar vid behov andra myndigheters meddelanden till befolkningen. I en nödsituation med strålrisk vid gränsövergångsställen (östgränsen, flygplatser, hamnar) delar Gränsbevakningsväsendet vid behov, i samarbete med andra myndigheter med verksamhet vid gränsen, information till resenärer som anländer till Finland. Informationen är baserad på uppgifter från ledande myndigheter.
Kanaler
Gränsbevakningsväsendet informerar om farosituationer i första hand på raja.fi och Twitter @rajavartijat.
-
Social- och hälsovårdsministeriet (SHM) följer med STUKs lägesbedömning och rekommendationer om skyddsåtgärder för att minska skadliga effekter av strålningen och ger anvisningar till underlydande myndigheter (Valvira, regionförvaltningsmyndigheter). Ministeriet styr via regionförvaltningsverkens förmedling även kommuner och sjukvårdsdistrikt.
SHM och dess underordnade myndigheter Fimea (Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet) och STUK samt räddningsmyndigheterna är nyckelmyndigheter som ger vägledning i frågor som rör beredning av jodtabletter och deras rekommenderade intag.
I en nödsituation med strålrisk fattar SHM:s kanslichef beslut om intag av jodtabletter efter STUK:s rekommendation. Uppmaningen att ta jodtabletter ges med ett varningsmeddelande från räddningsmyndigheten som framförs på Yles tv- och radiokanaler och på myndigheternas egna kommunikationskanaler.
Kommunikation
SHM förmedlar uppgifter om strålningssituationens hälsoeffekter i samarbete med STUK och andra aktörer. SHM svarar även för kommunikationen som anknyter till säkerställande av att social- och hälsovården fungerar under alla omständigheter.
Kanaler
SHM informerar på sin webbplats stm.fi och på Twitter @STM_Uutiset.
-
Fimea övervakar kvaliteten på, säkerheten av och tillgängligheten av läkemedelspreparat på marknaden, såsom preparat som innehåller kaliumjodid, samt aktörerna av den lagliga upphandlingskanalen för läkemedel. Fimeas uppgift är att skapa en lägesbild av tillgången till läkemedel och att kommunicera om denna tillgång baserat på den information som tillhandahålls av aktörerna inom läkemedelsbranschen.
Kommunikation
Fimea informerar vid behov om lägesbilden för läkemedelsförsörjningen och producerar information om läkemedelspreparat och tillgången på dem.
Kanaler
Fimea informerar på sin webbplats fimea.fi och på Twitter @Fimea.
Andra kommunikationskanaler:
-
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira utfärdar bestämmelser och anvisningar om dricksvattnets, inomhuslokalernas och livsmiljöns säkerhet. Valvira kan till exempel bestämma att luftkonditioneringen ska stängas av i offentliga byggnader för att undvika att inomhusluften förorenas. Valvira kan vid behov även utfärda bestämmelser om en begränsning av användningen av dricksvatten.
Kommunikation
I en nödsituation med strålrisk informerar Valvira om anvisningarna och bestämmelserna, varför de är utfärdade, vad de innehåller och vem de berör. Valvira stödjer även via sina egna kommunikationskanaler STUKs och övriga myndigheters kommunikation.
Kanaler
- Valvira informerar på sin webbplats valvira.fi
- På Twitter @ValviraViestii
- På LinkedIn Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira
-
I statsrådet svarar statsrådets kansli för den allmänna samordningen av hanteringen av störningssituationer.
Kommunikation
Statsrådets kansli svarar för regeringens och statsministerns kommunikation och samordningen av kommunikationen på statsrådsnivå. Om störningssituationen berör flera förvaltningsgrenar eller förutsätter åtgärder av regeringen, kan statsrådets kansli samordna situationens kommunikation.
Kanaler
- Statsrådets webbplats statsrådet.fi
- Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi
- På Twitter @valtioneuvosto
-
Statsrådets lägescentral (VNTIKE) är en kontaktpunkt för jour baserad på beredskap för ministerierna och centralämbetsverken. VNTIKE tar emot säkerhetsuppgifter från flera myndigheter och förmedlar uppgifterna vidare till statsledningen, beredskapshavare på ministerierna och övriga behörig myndigheter. Den informerar dygnet runt förvaltningsgrenarna om observerade säkerhetsincidenter och sammankallar vid behov samarbetsorgan från olika förvaltningsgrenar för att säkerställa tidsenlig information.
VNTIKE kallar samman aktörer inom statens centralförvaltning i enlighet med statens hanteringsmodell för störningssituationer (beredskapschefsmöte, kanslichefsmöte, regeringens överläggningar, statsrådets allmänna sammanträde, ministerutskottens möten). VNTIKE samordnar vid behov upprättandet av en lägesbild med stöd av myndigheter och andra aktörer som deltar i hanteringen av störningssituationen.
-
Livsmedelsverket utfärdar anvisningar om livsmedel, djur, andra produkter än livsmedel som kommer från djur samt foder och föreskrifter om foder och slakterier. Livsmedelsverket beslutar om skyddet av foder och ger anvisningar om skydd av livsmedel, primärproduktion och vattenförsörjning.
Livsmedelsverket beslutar om skyddet av husdjursproduktionen och övrig primärproduktion samt andra åtgärder avseende primärproduktion, livsmedel och foder och avtalar om vidtagandet av dessa med berörda myndigheter.
Livsmedelsverket samarbetar med STUK då det gäller riskbedömning av livsmedelsburen exponering. Livsmedelsverket utfärdar anvisningar och föreskrifter om import, utsläpp på marknaden och användning av foder samt rekommendationer för intag och användning av livsmedel och foder.
Kommunikation
Livsmedelsverket informerar om rekommendationer för intag av livsmedel, begränsningar och försäljningsförbud för användningen av livsmedel och foder och uppmaningar för att skydda djur och för säkerställande av säkerheten för de produkter som kommer från djur.
Kanaler
- Livsmedelsverket informerar på sin webbplats ruokavirasto.fi
- På Twitter @Ruokavirasto
-
I en nödsituation med strålrisk förbereder sig kommunerna för en kortvarig evakuering av befolkningen i den omedelbara närheten av olycksplatsen. Kommunerna ska sköta sina lagstadgade uppgifter med så få störningar som möjligt även i en nödsituation med strålrisk. Kommunerna ordnar i samarbete med andra experter psykosocialt stöd och psykosociala tjänster för dem som varit delaktiga i en nödsituation med strålrisk.
Kommunernas tillsynsmyndigheter (miljö- och hälsoskydd, landsbygdsmyndigheter) styr aktörerna och primärproducenterna inom livsmedels- och foderbranschen och säkerställer att bestämmelserna efterföljs och att tillräcklig information förmedlas i enlighet med Livsmedelsverkets anvisningar.
Kommunikation
Kommunen informerar om kommunens bastjänster och om ordnandet och tryggandet av dem.
Kanaler
- Via varningsmeddelanden ges anvisningar och uppmaningar om skydd inomhus, användning av jodtabletter, skydd av husdjursproduktion och skydd av övrig produktion. Varningsmeddelanden publiceras i televisionen, radion, Text-TV på sidan 112 och på Yles och Nödcentralsverkets webbplatser samt i apparna 112 Suomi och Nyhetskollen.
- Dessutom ges en allmän farosignal via befolkningslarmen vid behov. När den allmänna farosignalen ljuder ska man skydda sig och hålla sig inomhus.
- Finlands 22 räddningsverk informerar även på sina egna webbplatser och kanaler i sociala medier. En sammanställning av Finlands räddningsverk finns på pelastustoimi.fi. Du kan även söka efter räddningsverk utifrån din hemkommun: Räddningsväsendet - Framsida.
Publikationer
- Säteilytilanneohje (anvisningen som gäller vid strålningsläge) (Inrikesministeriets publikation) (pdf)
- Strålrisk och skydd – Agera så här i en strålrisksituation (julkari.fi)
- Strålrisk och skydd (information om bland annat strålningens hälsoeffekter, orsaker till strålrisk och skyddsåtgärder) (julkari.fi)
Nyttiga webbplatser
- Klarar du dig i 72 timmar? (pelastustoimi.fi)
- 72timmar (72timmar.fi)
- Strålrisk (stuk.fi)
- Befolkningsskydd (pelastustoimi.fi)
- Farosignal (pelastustoimi.fi)
- Söka skydd inomhus (pelastustoimi.fi)
- Anvisningar till sällskapsdjursägare i befolkningsskyddssituationer (pelastustoimi.fi)
- Beredskap (pelastustoimi.fi)