


Radioaktivt cesium i svampar kan reduceras
Radioaktivt cesium i svampar kan reduceras
Det radioaktiva cesiumet i svampar (cesium-137) kan reduceras med de allmänna behandlingsmetoder för svampar som används vid matlagning.
Då svampar blötläggs eller kokas i vatten, upplöses största delen av det radioaktiva cesiumet som svamparna innehåller i vattnet. Reduceringen av halten celsium-137 i svamparna bygger på att blötläggnings- eller kokvatten slängs bort i samband med matlagning.
Genom att blötlägga eller koka svamparna i vatten kan 70–80 procent av cesiumet avlägsnas. Behandlingen blir ännu effektivare om man använder en större vattenmängd än vad som ges i de allmänna anvisningarna eller genom att upprepa behandlingen. Då ökar effekten med upp till 90–95 procent. Blötläggning av torkade eller saltade svampar i kallt vatten över natten avlägsnar cesium effektivare än en kort blötläggning i hett vatten. Att torka svamparna utan blötläggning minskar inte på halten cesium.
Enbart sköljning av färska svampar med kallt vatten minskar nästan inte alls halten cesium-137 i svamparna, medan blötläggning i kallt vatten över natten minskar halten med upp till 70 procent.
I samband med upptining av frysta svampar kan man krama ur vätskan, varmed halten cesium-137 i svamparna i bästa fall minskar med över hälften i och med den vätska som rinner ur svamparna.
Behandling | Behandlingstid | Andelen av den ursprungliga cesiumhalten i svamparna efter behandlingen |
---|---|---|
Blötläggning av svamp | ||
- kallt vatten | över natten | 30 - 33 % |
- kallt vatten | 1 timme | 79 % |
- dubbel blötläggning i kallt vatten | 2 timmar och över natten | 13 - 20 % |
- kokande vatten | 1 timme | 5 - 14 % |
Förvällning av färska svampar | ||
- svamparna sätts i kallt vatten | tills vattnet kokar | 21 - 25 % |
- svamparna sätts i kallt vatten | 5 minuter | 18 % |
- svamparna sätts i kokande vatten | 5 minuter | 14 - 32 % |
Frysning av svamp | 26 - 27 % | |
Blötläggning av torkad svamp | ||
- kokande vatten | 1 timme | 13 - 41 % |
- kallt vatten | 1 timme | 11 - 34 % |
- kallt vatten | över natten | 15 - 33 % |
Blötläggning av saltad svamp | ||
- en gång i kallt vatten | över natten | 13 - 18 % |
- två gånger i kallt vatten | 2 timmar och över natten | 5 % |
Kokning av saltad svamp | 2-5 minuter | 18 - 29 % |
Radioaktiva ämnen i skogsbär och svampar
Stråldosen från skogsbär on svampar