

Livsmedel och dricksvatten

- STUK.fi
- Aktuellt
- Teman
- Radon
- Radon orsakar lungcancer
- Radonkällor
- Referensvärden och föreskrifter om radon i bostäder
- Radon i Finland
- Radon i nybygge
- Radonsanering
- En radonfri barndom
- Kampanjen Fritt från radon
- Nationell handlingsplan för förebyggande av radonrisker
- UV-strålning, sol och solarium
- Strålning i hälsovården
- Apparater som strålar i hemmet eller kontoret
- Mobiltelefoner och basstationer
- Elöverföring och kraftledningar
- Elöverföring och -distribution
- Kraftledningar orsakar elektriska och magnetiska fält
- Det saknas fullständig säkerhet om hälsoeffekterna av magnetiska fält
- STUK rekommenderar en förnuftig försiktighet
- Beaktande av kraftledningar vid planläggning
- Distributionsledningar och -transformatorer
- Apparater och ledningar i husets elnät
- Användning av strålning inom skönhetsvård
- Lasrar
- Kärnkraftverk
- Nya kärntekniska anläggningar
- Kärnavfall
- Gruvor
- Strålning i miljön
- Livsmedel och dricksvatten
- Strålrisk
- Vad är strålning
- Radon
- STUK övervakar
- Till användare av strålning
- Säkerhet inom strålningsverksamhet
- Principer för strålskydd
- Planering av verksamheten
- Vem ansvarar för användningen av joniserande strålning?
- Säkerhetstillstånd
- Användarorganisation
- Skydd av arbetstagare
- Strålskärmning av utrymmen
- Strålningsalstrade apparater och kvalitetskontroll
- Säkerhetskultur
- Kvalitetssäkring vid användning av strålning inom hälso- och sjukvården
- Kvalitetssäkring vid användning av strålning inom industrin
- Kvalitetsledningsterminologi
- Apparater
- Krav på användningen av strålningsalstrande apparater
- Produktkrav för strålningsalstrande apparater inom hälso- och sjukvården
- Användningsbegränsningar för radioaktiva ämnen i produkter
- Tillsynsmyndigheter för användning av strålning
- Utbildning
- Föreskrifter
- Att börja använda strålning
- Verksamhetstillsyn
- Avvikande händelser
- Utbildning
- Strålningsmätningar
- Nyhetsbrev för användare av strålning
- Säkerhet inom strålningsverksamhet
- STUK övervakar strål- och kärnsäkerhet i Finland
- STUK övervakar miljöns strålsäkerhet
- Kärnsäkerheten
- Verksamhet som medför exponering för naturlig strålning
- Mätningar av strålning från mobiltelefoner
- Skönhetsvård med icke-joniserande strålning
- Till användare av strålning
- Tjänster
- Föreskrifter
- Publikationer
- Offentligt diarium
- Om STUK
- STUKs uppgift är att garantera strål- och kärnsäkerheten i Finland
- STUK:s strategi 2018-2022
- Organisation
- Ekonomi
- Historia
- Delegationer
- Samarbete
- Internationella bedömningar av STUKs verksamhet
- Kontaktuppgifter
- Så här hittar du till STUK
- STUK som arbetsgivare
- STUK på nätet
- Dataskyddet i STUK
- Respons
- Meddelande till registratorskontoret
- Information om webbplatsen
- Radon
- Skydda dig mot solen
- En radonfri barndom
Livsmedelskontroll och maximivärden för livsmedel
Livsmedelssäkerhetsverket Evira leder och utvecklar livsmedelskontrollen i hela Finland. STUK övervakar radioaktiviteten i livsmedlen. Genom livsmedelsövervakning säkerställer STUK att produkterna med tanke på strålningen är säkra att användas av människorna. Övervakningen av livsmedlens och vattnets radioaktivitet är en del av miljöns strålövervakning. Resultaten ger även information om möjliga strålningssituationer.
De viktigaste livsmedelsgrupperna med tanke på strålningen är naturprodukter och dricksvattnet. Naturprodukter är bär, svampar, kött och vilt som skaffas från skogen samt insjöfiskar. Med tanke på näringen är även jordbruksprodukter en viktig livsmedelsgrupp. Man har under årtionden genomfört omfattande utredningar om hur radioaktivt nedfall hamnat i dessa produkter. Vid behov kan man förutspå de tidsbundna ändringarna i radioaktiviteten inom de olika produktgrupperna med hjälp av informationen om nedfallssituationer.
Maximivärden för livsmedel
Haltgränsen för cesium-137 i livsmedel som importeras till EU-området är i kommissionens förordning 600 becquerel per kilo (Bq/kg) (förordningen 733/2008, förordningen gäller till slutet av mars 2020 genom förordningen 1048/2009). Enligt rekommendation av EU:s kommission ska denna samma haltgräns efterföljas inom EU-områdets marknader för naturliga livsmedel (rekommendation 2003/274/Euratom).
Bestrålning av livsmedel
Livsmedel kan bestrålas för att förbättra deras hållbarhet. Livsmedlens radioaktivitet och bestrålning är två skilda saker. Bestrålningen gör inte livsmedlen radioaktiva. Livsmedelsverket Evira leder och styr övervakningen av bestrålade livsmedel. I Finland övervakar Tullaboratoriet importen av sådana livsmedel.
Kontakt
Kontakt
- tfn +358975988550fornamn.efternamn@stuk.fi