

STUK övervakar

Radioaktiviteten i saluförda naturprodukter
Radioaktiviteten i saluförda naturprodukter
De viktigaste livsmedelsgrupperna med tanke på strålningen är naturprodukter och dricksvattnet. STUK övervakar radioaktiviteten i livsmedel genom att en gång om året köpa olika naturprodukter, såsom bär, svamp, vilt och fisk, i livsmedelsaffärer i Helsingfors, Tammerfors och Rovaniemi.
Maximivärden för livsmedel
Haltgränsen för cesium-137 i livsmedel som importeras till Europeiska unionen är i kommissionens förordning 600 becquerel per kilo (Bq/kg) (förordningen 733/2008, förordningen gäller till slutet av mars 2020 genom förordningen 1048/2009). Enligt rekommendation av EU:s kommission ska denna samma haltgräns efterföljas inom EU-områdets marknader för naturliga livsmedel (rekommendation 2003/274/Euratom).
Halterna av cesium-137 i naturprodukter som en gång om året på hösten köpts i affärer och torg i Helsingfors, Tammerfors och Rovaniemi varierar mellan olika produkter. Mängden cesium i skogsbär är liten jämfört med svampar samt vilt- och renkött och därför mäts bär numera endast vart femte år (senast 2018).
Aktivitetshalterna av cesium i svampprover kan i vissa fall överskrida EU-kommissionens rekommenderade gränsvärde på 600 Bq/kg, men inte ens en stor konsumtion av skogssvamp ökar märkbart den årliga stråldosen. Kalkylmässigt är cesiumdosen för den som konsumerar 6 kg skogssvamp per år under 40 mikrosievert. Detta är mindre än en procent av finländarnas genomsnittliga årliga stråldos.
Cesiumhalten i vilt- och renkött beror på djurets föda, men i allmänhet hamnar halten på under 600 Bq/kg.
Cesiumhalterna i insjöfisk varierar runt om i Finland och även i sjöarna. De största halterna observeras i stora rovfiskar. Aktivitetshalterna av cesium är låga i Östersjöfisk.
Cs-137-halter (Bq/kg) i prover som skaffats i livsmedelsaffärer år 2019.
Livsmedel | 137Cs, Bq/kg (antal prover inom parentes) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Helsingfors | Tammerfors | Rovaniemi | ||||
Älgkött | 16–18 | (2) | 18–22 | (2) | 24 | (1) |
Hjortkött | 110 | (1) | 85–170 | (3) | – | |
Renkött | – | – | 33–97 | (10) | ||
Svampar | 7–150 | (9) | 5–770 | (7) | 2–110 | (2) |
Insjö- och älvfisk | 14 | (1) | 1–86 | (14) | 2–70 | (5) |
Bräckvatten- och havsfisk | 1–11 | (7) | 3–11 | (4) | 5–11 | (2) |
Odlad fisk (havs-och insjövattenbassänger) | – | 0,3 | (1) | 0,3 | (1) |