Tillbaka till föregående sida

Lokaler tas åter i bruk och utredningsarbetet fortsätter

Lokaler tas åter i bruk och utredningsarbetet fortsätter

9.3.2016 kl 11:10
Meddelande

Den observation av radioaktivt cesium-137 som Strålsäkerhetscentralen (STUK) gjorde 3–4 mars lokaliserades i går kväll (8.3) till garaget och en del av källarlokalerna i den fastighet där STUK är verksam. I fastighetskomplexet fungerar också ett företag som behandlar radioaktivt småavfall.

Till följd av mätningarna spärrades lokalerna, och personsäkerheten har säkerställts bland annat genom helkroppsmätningar. STUK:s verksamhet fortsätter normalt, dock på så sätt att vissa områden i lokalerna är avspärrade.

”STUK har kontrollerat sina egna källor och konstaterat att strålningen inte kommer från dem. Genom en intern utredning har vi också säkerställt att vi inte har hanterat prov som åstadkommer strålning av det här slaget i våra lokaler. Det är viktigt att utreda strålningens ursprung och arbetet pågår fortfarande. För närvarande pågår också åtgärder för att ta STUK:s lokaler åter i bruk,” berättar STUK:s direktör Tarja K. Ikäheimonen.
 
De mätta halterna är mycket små och de är inte skadliga för hälsan. Som en säkerhetsåtgärd inledde STUK strålmätning av fastighetens närområden. Mätningarnas resultat blir färdiga senast kl. 15.

Ytterligare information:

Direktör Tarja K. Ikäheimonen, tfn (09) 759 88 596
Kommunikationschef Kaisa Raitio, tfn (09) 759 88 795

Strålning i miljön
Dela denna sida

Dela denna sida