Aktuellt Aktuellt
Aktuellt

Innehållspublicerare

null Grilla inte din hud på festivalerna!

Grilla inte din hud på festivalerna!

29.6.2018 kl 15:22
Meddelande

På sommaren fylls Finland av festivaler och andra uteevenemang. Förutom musiken, det glada sällskapet och den goda stämningen kan festivalbesökare utsättas för en stor mängd av solens UV-strålning. Återkommande solbränna på huden ökar risken för hudcancer. Därför vill Strålsäkerhetscentralen påminna alla festivalbesökare om ett omsorgsfullt skydd av huden mot UV-strålning. ”Skugga, skjorta och solkräm” är en enkel kom ihåg -lista för skydd av huden. Listan hjälper dig att njuta av sommarens evenemang utan oro för solbränna!  

Festivalbesökarens UV kom ihåg -lista:

  • Ta en siesta: Undvikande av solgasset under timmarna mitt på dagen minskar exponeringen för UV-strålning effektivt.
  • Sök skydd i skuggan
    UV-strålningen är hälften så stark i skuggan som i solen.
  • På med skjortan: En täckande och färggrann klädsel ger det bästa UV-skyddet. Med en hatt skyddar du ansikte, hals och öron.
  • Håll igång: Om man rör på sig utsätts man för mindre UV-strålning än om man ligger stilla, och strålningen fördelas jämnare på huden.
  • På med solglasögonen: Försäkra dig om att glasögonen har märkningen UV 100 % eller UV 400. Det är särskilt viktigt att skydda barnens ögon, eftersom deras ögonlinser släpper igenom mera UV-strålning än vuxnas ögon gör.
  • Öka skyddet med solkräm: Skyddsämnena i solkräm gör att mängden UV-strålning som når huden är mindre men inte ens en hög skyddsfaktor skyddar fullständigt mot UV-strålning. Huden hos små barn under två år ska alltid skyddas med kläder och skugga.
  • Kolla UV-indexet: UV-indexet på Meteorologiska institutets webbplats anger UV-strålningen med en siffra. Ju större UV-indexet är, desto kortare tid klarar huden i solen utan att brännas.

Det är särskilt viktigt att skydda barnens ömtåliga hud – upprepad solbränna under barndomen ökar risken för hudcancer betydligt. Melanom är för närvarande den cancertyp som snabbast blir allmännare i Finland och 95 procent av cancerfallen kunde förhindras med ett tillräckligt UV-skydd.

Mera anvisningar om UV-skydd finns på Strålsäkerhetscentralens webbplats www.stuk.fi/web/sv/skydda-dig-mot-solen

Mer information

Specialforskare Lasse Ylianttila
Tfn 09 759 88 455
Lasse.Ylianttila (at) stuk.fi

Meteorologiska intitutet: Prognos för UV-index

UV-strålning