Aktuellt Aktuellt
Aktuellt

Innehållspublicerare

null Atomdrivet fraktfartyg och atomisbrytare i Finska viken

Atomdrivet fraktfartyg och atomisbrytare i Finska viken

21.9.2020 kl 13:30
Meddelande

De atomdrivna ryska fartygen som rör sig i Finska viken ökar i praktiken inte sannolikheten för strålningsfara i Finland. Strålsäkerhetscentralen (STUK) följer fartygens framfart, men några avvikande åtgärder behöver dock inte vidtas på grund av fartygen.

Sevmorput som är världens enda atomdrivna fraktfartyg transporterar fisk från Fjärran Östern i Ryssland till S:t Petersburg. Avsikten är att fartyget ska vara framme den 25 september. Enligt ett meddelande av Rysslands kärnkraftsbolag Rosatom lossar den nya atomdrivna isbrytaren Arktika från varvet Baltia i S:t Petersburg och sätter kurs mot Murmansk den 22 september.

Fartygens kärnreaktorer är mycket mindre än till exempel reaktorerna i de finländska kärnkraftverken. ”På samma sätt som kärnkraftverkens reaktorer, orsakar inte fartygsreaktorer vid normal drift strålningsfara för varken användarna eller miljön”, påminner Antero Kuusi, överinspektör vid STUK.

Till STUK:s beredskapsverksamhet hör att bedöma eventuella olyckor, olyckornas sannolikhet och eventuella strålningseffekter. STUK:s beredskapsverksamhet tar även i beaktande en olycka ombord ett atomdrivet fartyg. Sannolikheten för en fartygsreaktorolycka med verkningar på miljön är ytterst liten och även om en olycka inträffade skulle verkningarna gälla ett mycket litet område.

Mer information:
Medietjänst, tfn 010 850 4761

Ydinturvallisuus
uppdaterad
30.10.2020 kl 15:43
Icebreaker Arktikas avgångsdatum ändrat till 22.9. (var felaktigt 23.9.).