Joditabletti suojaa kilpirauhasta säteilyltä

Joditabletti suojaa kilpirauhasta säteilyltä

Vakavassa ydinonnettomuudessa voi ilmaan vapautua radioaktiivista jodia. Se kulkeutuu hengityksen mukana keuhkoihin ja kerääntyy kilpirauhaseen. Kilpirauhasen saama säteilyannos voi aiheuttaa rauhaseen kasvaimia.

Radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen voi estää ottamalla lääkejoditabletin. Tällöin radioaktiivinen jodi ei imeydy rauhaseen. 

Joditablettien ottamista ydinonnettomuudesta johtuvissa säteilyvaaratilanteissa suositellaan enintään 40-vuotiaille ja raskaana oleville sikiön suojaamiseksi. Erityisen tärkeää tablettien ottaminen on lapsille ja raskaana oleville naisille, sillä lasten ja sikiön kilpirauhaset ovat herkempiä säteilylle kuin aikuisten. 

Joditabletteja on saatavilla myös ravintolisänä. Niissä on kuitenkin paljon vähemmän jodia kuin lääketableteissa (Jodix), eivätkä ne siksi sovellu käytettäväksi säteilyvaaratilanteessa.

Tärkeää on ottaa joditabletti oikeaan aikaan. Jos tabletin ottaa liian aikaisin tai liian myöhään, sen suojavaikutus heikkenee. Joditabletit eivät suojaa muilta radioaktiivisilta aineilta.

Viranomaiset ilmoittavat, milloin joditabletti kannattaa ottaa.

Sisälle suojautuminen on säteilyvaaratilanteessa ensisijainen suojelutoimenpide, koska se vähentää tehokkaimmin säteilyaltistusta. Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi, jota suositellaan enintään 40-vuotiaille ja raskaana oleville.

Mistä saa joditabletteja

Viranomaiset suosittelevat, että yli 3-vuotiaille lapsille ja enintään 40-vuotiaille aikuisille varataan joditabletteja kotiin. Joditabletteja voi ostaa apteekista.

Näin käytät joditablettia

  • Ota joditabletti vain viranomaisen kehotuksesta. Näin varmistat, että otat tabletin oikeaan aikaan. Ohjeet kuulet radiosta ja televisiosta.
  • Annostele tabletit oikein.
  • Joditabletit ovat erityisen tärkeitä lapsille ja odottaville äideille.
  • Ota vain yksi annos. Sen antama suoja säilyy noin vuorokauden. Jos säteilyvaara uusiutuu tai jatkuu pitkään, viranomaiset kehottavat radiossa ja televisiossa ottamaan toisen annoksen.

Älä ota joditablettia

  • Jos kilpirauhanen on poistettu tai toimimaton. Joditabletti suojaa toimivaa kilpirauhasta.
  • Jos sairastat kilpirauhasen liikatoimintaa, ihokeliakiaa (dermatitis herpetiformis) tai vaskuliittia, johon liittyvät pienentyneet komplementtipitoisuudet (hypokomplementeeminen vaskuliitti).
  • Jos olet aiemmin saanut vakavan allergisen reaktion jodista.

Jos sairastat kilpirauhassairautta, kannattaa noudattaa varovaisuutta. Keskustele tarvittaessa joditabletin ottamisesta oman hoitavan lääkärisi kanssa. Jos kilpirauhasen vajaatoiminta on lievää ja kilpirauhasen osa toimii, voit ottaa joditabletin viranomaisen ohjeen mukaisesti. Jos sinulla on muita sairauksia tai yliherkkyyksiä tai jos käytät muita lääkkeitä, varmista lääkkeen sopivuus pakkausselosteesta, apteekista tai lääkäriltäsi.