Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK antoi Olkiluodon kakkosyksikölle käynnistysluvan

STUK antoi Olkiluodon kakkosyksikölle käynnistysluvan

16.12.2020 klo 15:23
Tiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) antoi tiistai-iltana 15.12. Teollisuuden Voima Oyj:lle (TVO) luvan käynnistää Olkiluodon ydinvoimalaitoksen torstaina 10.12. pikasulkuun mennyt ja kylmäseisokkiin ajettu voimalaitoksen kakkosyksikkö.

TVO on selvittänyt tapahtuman syyt ja tehnyt tarvittavat tarkastukset ja huoltotyöt. Näin se on varmistanut, että turvallisuudelle tärkeät laitteet ja järjestelmät toimivat.

STUK valvoi töitä laitospaikalla ja tarkasti TVO:n sille toimittamat selvitykset. STUKin arvion mukaan TVO on tehnyt selvitykset ja tarkastukset perusteellisesti
ja varmistanut laitoksen turvallisuuden.

TVO tekee vielä toimintaa varmentavia testaus- ja huoltotöitä ennen laitosyksikön käynnistämistä ja STUK jatkaa valvontaa laitospaikalla.

Säteilypiikki höyrylinjassa pysäytti laitoksen

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikkö on ollut pysäytettynä torstaina 10.12. tapahtuneen automaattisen pikasulun jälkeen. Pikasulku johtui säteilyn voimakkuuden hetkellisestä noususta laitoksen höyrylinjoissa. Säteilypiikin syy oli liian kuuman veden joutuminen reaktorin puhdistusjärjestelmän suodattimille. Sen seurauksena suodattimista irtosi materiaalia, joka reaktorin läpi kulkiessaan muuttui radioaktiiviseksi.

Säteilytason nousu 3-4 kertaiseksi normaaliin verrattuna käynnisti automaattisena varotoimenpiteenä reaktorin pikasulun, suojarakennuksen eristyksen ja suojarakennuksen vesiruiskutuksen. Turvallisuusjärjestelmät toimivat suunnitellusti.

Suojarakennuksen eristys ja ruiskutus käynnistyvät tällaisessa tapauksessa siltä varalta, että säteilytason nousu johtuisi merkittävästä polttoainevauriosta tai reaktorin turvallisuutta uhkaavasta putkivauriosta. Tässä tapahtumassa ei ollut kyse kummastakaan, eikä todellista säteilyonnettomuutta tai sen uhkaa ollut. Tapaus ei aiheuttanut vaaraa työntekijöille eikä ympäristölle.

INES nolla

STUK arvioi tapahtuman kuuluvan kansainvälisen ydintapahtumien arviointijärjestelmän (INES) asteikolla luokkaan nolla.  Tapahtuma oli poikkeuksellinen, mutta sen ydin- ja säteilyturvallisuusmerkitys oli vähäinen, eikä sitä voitu asettaa varsinaiselle arviointijärjestelmän seitsenportaiselle asteikolle.

Vaikka todellista vaaraa tai vaaran uhkaa ei ollut, tilanteen ensimmäiset indikaatiot kertoivat onnettomuuden mahdollisuudesta, joten TVO:n, STUKin ja muiden organisaatioiden aloittamat toimenpiteet turvallisuuden varmistamiseksi olivat perusteltuja ja valmiusohjeiden mukaisia.

Lisätietoja:
Apulaisjohtaja Tomi Routamo, puh. (09) 759 88 577
Projektipäällikkö Niko Mononen, puh. (09) 759 88 429
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

 

Ydinturvallisuus
Päivitetty
4.3.2021 klo 18:33