Tietoa STUKista Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Sisältöjulkaisija

null Talon katolla asuntoni yläpuolella on tukiasema. Millaisia vaikutuksia tukiasemasta voi taloyhtiön asukkaille aiheutua? Onko antennien säteilystä terveydellistä haittaa?

Talon katolla asuntoni yläpuolella on tukiasema. Millaisia vaikutuksia tukiasemasta voi taloyhtiön asukkaille aiheutua? Onko antennien säteilystä terveydellistä haittaa?

8.1.2019 klo 13:59
Radiotaajuista säteilyä koskevat enimmäisarvot voivat ylittyä pisimmillään muutamien metrien etäisyydellä suoraan tukiasema-antennin edessä. Säteilylle altistuminen pienenee nopeasti etäisyyden kasvaessa. Suurin osa tukiasema-antennin radiotaajuisesta säteilystä kohdistuu pääkeilan suuntaan. Pääkeila on vaakasuunnassa leveän ja pystysuunnassa kapean viuhkan mallinen. Antennista alaspäin kohdistuva säteily on merkittävästi heikompaa kuin pääkeilan suuntaan. Lisäksi kattomateriaalit vaimentavat tehokkaasti radiotaajuista säteilyä. Näistä syistä tukiaseman säteilylle altistuminen on kaukana enimmäisarvoista, vaikka antenni sijaitsisi suoraan asunnon yläpuolella. Nykytiedon mukaan tukiasemien heikolle radiotaajuiselle säteilylle altistuminen ei aiheuta minkäänlaisia haitallisia terveysvaikutuksia.
Matkapuhelimet ja tukiasemat
Päivitetty
8.1.2019 klo 14:00