Säteilyn käyttäjälle Säteilyn käyttäjälle
Säteilyn käyttäjälle

Sätelylainsäädännön säännös ja ohjeistopalvelun nimi on Sammio

Säteilylainsäädännön säädös- ja ohjeistopalvelun nimi on Sammio

Säteilyturvakeskus (STUK) on julkaissut säteilylainsäädännön säädös- ja ohjeistopalvelu Sammion. Palvelussa vaatimukset ovat yhdellä haulla löydettävissä lainsäädännön eri tasoilta (laki, asetukset ja STUKin määräykset). Hakuja voi tehdä toimintojen, aihealueiden ja sanahaun perusteella. Tulokset näytetään kortteina, joissa on esitettynä momentin vaatimus, perustelu ja ohje. Ohjetekstit eivät ole sitovia.

Sammio löytyy osoitteesta sammio.stuk.fi. Sammio ei vaadi kirjautumista. Palvelu on toistaiseksi saatavana suomeksi ja ruotsiksi, mutta tavoitteena on julkaista sisältöä myös englanniksi.

Haun lisäksi Sammion ominaisuuksina ovat säädösten ja määräysten selailu, Usein haetut -sivu, jonne STUK lisää valmiita hakutuloksia usein haetuista asioista, sekä muistilistaominaisuus. Käyttäjä voi lisätä haluamiaan kortteja muistilistalle sekä tulostaa ja jakaa sen. Suosittelemme tutustumaan palvelun käyttöohjeeseen, joka on Ohje-sivulla.
Ohjetekstejä on Sammiossa toistaiseksi vähän. Niitä tuotetaan ja päivitetään jatkuvasti muun muassa palvelun käyttäjien tarpeita kuunnellen. Palautetta ja toiveita voi lähettää osoitteeseen sammio@stuk.fi. 

Sammion suunnittelussa on huomioitu palvelun saavutettavuus. Palvelulle on myös tehty saavutettavuustestaus toukokuussa 2021.
STUKissa on jo meneillään Sammion jatkokehitystyö. Käyttökokemusta pyritään parantamaan sekä toiminnallisilla että joillakin ulkonäöllisillä muutoksilla. Samassa yhteydessä tehdään saavutettavuuteen liittyviä parannuksia.