Myynnissä olevien luonnontuotteiden radioaktiivisuus

Myynnissä olevien luonnontuotteiden radioaktiivisuus

Säteilyn kannalta merkittävimmät elintarvikeryhmät ovat luonnontuotteet ja juomavesi. STUK valvoo elintarvikkeiden radioaktiivisuutta ostamalla kerran vuodessa elintarvikeliikkeistä Helsingistä, Tampereelta ja Rovaniemeltä erilaisia luonnontuotteita kuten marjoja, sieniä, riistaa ja kalaa.

Cs-137-pitoisuudet (Bq/kg) elintarvikeliikkeistä hankituissa näytteissä vuonna 2019.

Elintarvike       

137Cs, Bq/kg (suluissa näytteiden lukumäärä)

  Helsinki   Tampere   Rovaniemi  
Hirvenliha 16 – 18 (2) 18 22 (2) 24 (1)
Peuranliha 110 (1) 85–170 (3)  
Poronliha     33 – 97 (10)
Sienet 7 150  (9) 5 – 770  (7) 2 110  (2)
Järvi- ja jokikala 14 (1) 1 86  (14) 2 – 70  (5)
Murtovesi- ja merikala 1 – 11 (7) 3 11  (4) 5 11  (2)
Kasvatettu kala (meri- ja vesiallas)   0,3 (1) 0,3 (1)