Säteilyn käyttäjälle Säteilyn käyttäjälle
Säteilyn käyttäjälle

#suniho - STUK kampanjoi nuorten aurinkosuojautumisen edistämiseksi

#Suniho - STUK kampanjoi nuorten aurinkosuojautumisen edistämiseksi

Säteilyturvakeskus, Syöpäjärjestöt ja Ilmatieteen laitos ovat aloittaneet monivuotisen viestintäkampanjan nuorten aurinkokäyttäytymisen muokkaamiseksi. #Suniho-kampanja on suunnattu ennen kaikkea 16 - 20 -vuotiaille nuorille.

Nuoret ja erityisesti nuoret miehet kuuluvat auringon UV-säteilyn suhteen riskiryhmään. STUKin teettämä kyselytutkimus kertoo, että he ovat paljon auringossa eivätkä huolehdi suojautumisesta. Tutkimuksen mukaan nuoret eivät ylipäätään pidä UV-säteilyä merkittävänä terveysriskinä.

#Suniho-kampanjaa on suunniteltu ja tehty yhteistyössä nuorten kanssa. Kampanjan tarkoitus on vaikuttaa itsenäistymisvaiheessa olevien nuorten käyttäytymiseen, riskitietoisuuteen ja asenteisiin sekä tukea heidän kykyään suojata omaa ihoaan auringon UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.

#Suniho näkyy erityisesti sosiaalisessa mediassa. Siellä nuoret some-vaikuttajat auttavat seuraajiaan huomaamaan UV-säteilyn riskit sekä löytämään itselleen sopivia suojautumiskeinoja.

Kampanjalla on myös nettisivut ja nuoria kesätöihin palkkaaville työnantajille on tehty materiaali auringolta suojautumisen perehdyttämisen tueksi. Erityisesti painotetaan suojautumisen helppoutta – varjo, vaate ja voide on hyvä muistisääntö.

”Omaa altistumistaan voi vähentää esimerkiksi vetäytymällä varjoon keskipäivällä, pitämällä hattua, paitaa ja aurinkolaseja sekä levittämällä paljaaksi jääville ihoalueille aurinkovoidetta”, STUKin erityisasiantuntija Anne Höytö sanoo. Samat ohjeet pätevät kaiken ikäisille – auringolta suojautuminen on tärkeää niin nuorena kuin vanhempanakin.

Auringon ultravioletti- eli UV-säteilyllä on monia haitallisia terveysvaikutuksia. UV-säteily polttaa ihoa, vanhentaa sitä ja voi aiheuttaa tyvi- tai okasolusyövän tai melanooman. Voimakkaalle UV-säteilylle altistuminen voi myös aiheuttaa lumisokeuden eli akuutin sarveiskalvotulehduksen sekä silmän mykiön samentumia tai jopa harmaakaihin.

Suomessa UV-säteily on voimakkaimmillaan keskikesällä keskipäivällä. Iho voi kuitenkin palaa jo huhtikuussa ja vielä syyskuussakin. Huhtikuusta syyskuuhun UV-indeksi voi olla kolme tai enemmän, jolloin UV-säteilyltä on tarpeen suojautua.


Lue lisää auringolta suojautumisesta
stuk.fi/suojauduauringolta
stuk.fi/suniho
fressis.fi/artikkeli/suniho