Säteilyn käyttäjälle Säteilyn käyttäjälle
Säteilyn käyttäjälle

Paula Toroi tuo kansainvälistä kokemusta IAEA:sta

Reilu viisi vuotta sitten elämäni muuttui melkoisesti, kun siirryin suoraan äitiyslomalta töihin Kansainväliseen atomienergiajärjestöön (International Atomic Energy Agency, IAEA), jossa työskentelin Dosimetria ja lääketieteellinen säteilyfysiikka -yksikössä (Dosimetry and Medical Radiation Physics, DMRP). Vuodet IAEA:lla tarjosivat erinomaisen näköalapaikan ja upeita kokemuksia niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Mukana matkasivat mies ja kolme lasta, joten koko perhe pääsi mukaan tähän seikkailuun.

Tarkka ja vertailukelpoinen dosimetria vaatii kansainvälistä ja kansallista yhteistyötä

IAEA:lla odottivat isot saappaat ja tärkein työtehtäväni oli vastata dosimetrialaboratorioiden maailmanlaajuisesta verkostosta (IAEA/WHO SSDL Network), joka ylläpitää ionisoivan säteilyn mittanormaaleja. Verkoston tarkoituksena on muun muassa tarjota kalibrointipalveluita ja varmistaa, että eri maissa tehtävät säteilymittaukset ovat kansainvälisesti vertailukelpoisia. Tässä verkostossa on 102 jäsentä noin 80 maasta, Suomi mukaan lukien. Säteilylain mukaisesti STUK ylläpitää säteilymittausten luotettavuuden varmistamiseksi tarpeellisia kansallisia mittanormaaleja.

Suurin osa työajastani kului teknisiin yhteistyöprojekteihin, joissa autettiin jäsenvaltioita heidän laboratorioiden ja kalibrointivalmiuksien perustamisessa ja kehittämisessä. Tätä kautta pääsin työskentelemään yhteensä noin 60 valtion kanssa ja vierailin monissa maissa, joihin ei välttämättä turistina edes pääsisi. IAEA:lla on myös oma dosimetrialaboratorio, joka tarjoaa kalibrointi-, vertailu- ja koulutuspalveluita jäsenvaltioille. Minun työskentelyaikanani laboratorioon hankittiin oma jälkilatauslaite ja lineearikiihdytin, mikä mahdollisti dosimetristen menetelmien kehittämisen omassa laboratoriossa. Mielestäni ihan parasta oli kuitenkin se, kun sain kutsua koolle maailman parhaat asiantuntijat ja istua heidän kanssaan samassa huoneessa (ennen koronaa) ja päästä vaikuttamaan kansainvälisiin dosimetriakäytäntöjen kehittämiseen. Siinä tosiaan tunsi olevansa kuin vuoren huipulla, josta oli hyvät näkymät joka suuntaan.

IAEA:lla työskentelee kansainvälisiä virkamiehiä eri sektoreilta. Samassa paikassa työskentelee fyysikoita, lääkäreitä, röntgenhoitajia, teknikoita, säteilysuojelun ja metrologian asiantuntijoita ja monia muita ammatillisilta taustoiltaan erilaisia ihmisiä. Tämä on mielestäni IAEA:n suurin vahvuus. Dosimetrinen jäljitettävyysketju kansainvälisiin mittanormaaleihin on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki ja sen vuoksi tarkka dosimetria vaatii koko ketjun yhteensovitusta ja mittausmenetelmien harmonisointia. Sen vuoksi ei riitä, että keskitymme vain siihen tarkkuuteen, minkä voimme laboratoriossa saavuttaa, vaan pitää myös ymmärtää, mikä on mahdollista kentällä (esim. sairaalassa) ja mitä säännöstö vaatii ja miksi.

Paula Toroi​​​​​​​Paula Toroi vuoren huipulla - Bad Hofgastein, Itävalta

Vuoden vaihteessa palasin STUKiin ja nyt voin keskittyä Suomen mittanormaalitoimintaan ja dosimetrian kehittämiseen. Odotan innolla, että pääsen toimeenpanemaan kaikki uudet ideat ja käyttämään kerättyä kokemusta yhteiseksi hyväksi. Uskon, että parhaiten vaikutamme dosimetriseen tarkkuuteen ja sitä kautta säteilyturvallisuuteen työskentelemällä yhdessä säteilynkäyttäjien kanssa. Odotan siis innolla yhteystyötä teidän kanssanne.

Paula Toroi