


Turussa Suomen ensimmäinen röntgenillä toimiva biologisen materiaalin säteilytin
TEO-uutiskirje 1-2015 Turussa Suomen ensimmäinen röntgentoiminen biologisen materiaalin säteilytin
Turun yliopiston biolääketieteen laitoksella on otettu käyttöön uutta tekniikkaa edustava säteilytin, jossa säteily tuotetaan röntgenputkella.
Laite on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa ja sillä on tarkoitus säteilyttää biologisia materiaaleja kuten soluja. Lisäksi laitetta käytetään eläinkokeellisessa tutkimuksessa ja kokeellisessa radioterapiassa prekliinisissä tautimalleissa.
Perinteisesti tällaisissa laitteissa säteilyn tuottamiseen on käytetty radioaktiivisia aineita, esimerkiksi cesiumia (Cs-137). Koska laitteissa tarvitaan suuri säteilyn annosnopeustaso, on niiden sisältämien radioaktiivisten aineiden aktiivisuuskin ollut suuri. Tyypillinen aktiivisuus on useita kymmeniä terabecquereleja (TBq). Nyt Turun yliopiston käyttöön ottama röntgentoiminen säteilytin korvaa aiemmin käytössä olleen, cesiumia sisältäneen säteilyttimen.
”Säteilyturvallisuuden kannalta kehitys kulkee hyvään suuntaan, kun korkea-aktiivisen säteilylähteen sisältämiä säteilyttimiä korvataan röntgentoimisilla säteilyttimillä. Onnettomuustilanteissa tai vääriin käsiin joutuessaan röntgentoimiset laitteet eivät aiheuta yhtä suurta vaaraa kuin korkea-aktiivisen umpilähteen sisältävät laitteet”, kertoo käyttöönottotarkastukseen osallistunut Säteilyturvakeskuksen tarkastaja Jussi Aromaa.
Säteilyturvakeskus teki uudelle säteilyttimelle 13.8.2015 käyttöönottotarkastuksen, jonka perusteella laitteen todettiin täyttävän Suomessa asetetut säteilyturvallisuusvaatimukset.