Jos työpaikan radonmittaus on tehty STUKin radonmittauspalvelun purkeilla, radonmittauspalvelu lähettää tilaajalle testausselosteen ja toimittaa mittaustulokset STUKin työpaikkojen radonvalvontaan.
Jos radonmittaus on tilattu muulta radonmittausyritykseltä, työnantajan tulee ilmoittaa radonmittauksien tulokset STUKiin (Säteilylaki 859/2018, 146 ja 155 §). Ilmoitus tehdään STUKin asiointipalvelussa: https://stukasiointi.stuk.fi/. STUKista tilattuja mittauksia ei tarvitse ilmoittaa.
STUKin asiointipalvelu
Asioinnissa testausseloste liitetään ilmoitukseen sähköisesti. Huolehdithan, että sinulla on laboratoriosta saamasi radonmittauksen testausselosteen tiedosto saatavilla ennen asiointiin kirjautumista. Tulokset eivät tallennu, jos testausseloste puuttuu.
Tulokset tallentuvat kansalliseen radontietokantaan. Varaudu vastaamaan lisätietokyselyyn, jos mittaustuloksissa on yli 333 Bq/m³ radonpitoisuuksia (vuosikeskiarvo yli 300 Bq/m³). Lisätietoja kysytään työpaikan pinta-aloista ja työntekijämääristä sekä mittauspisteen sijaintikerroksesta, ilmanvaihdosta, työntekijämääristä ja vuotuisesta työajasta mittauspisteessä.
Jos verkkoasioinnin käyttö ei onnistu, radonmittausten tulokset voi ilmoittaa sähköpostilla radonvalvonta(at)stuk.fi käyttäen M3 lomaketta (pdf). Huomatkaa myös tällöin liittää radonmittausten testausseloste ilmoitukseen.
Radonpitoisuuden viitearvot
Työnaikainen radonpitoisuus ei saa säännöllisessä työssä (yli 600 tuntia vuodessa) olla suurempi kuin 300 becquereliä kuutiometrissä (Bq/m³). Radonpitoisuus lasketaan työnaikaisen radonpitoisuuden vuosikeskiarvona (mittaustulos x 0,9). Työperäistä altistusta koskeva viitearvo radonille on 500 000 becquerel-tuntia kuutiometrissä vuodessa. Altistus lasketaan kaikissa työtiloissa vuoden aikana kertyneiden altistusten summana.
Radonaltistuslaskuri (lomake M2)
Laskurin avulla työnantaja voi laskea ja raportoida STUKille työntekijöiden radonaltistuksia.
Mitä jos mitattu radonpitoisuus on viitearvoa suurempi?
Mikäli vähintään kahden kuukauden purkkimittauksella todettu radonpitoisuus on suurempi kuin viitearvo, on ryhdyttävä lisäselvityksiin tai pienennettävä radonpitoisuutta. STUKin työpaikkojen radonvalvonnan tarkastaja ottaa yhteyttä työnantajaan ja kysyy tarvittavia lisätietoja. Tämän jälkeen STUK antaa vaatimuksia työpaikoille jatkotoimenpiteistä sekä määräpäivät näiden toimien toteuttamiselle. Ohessa joitain esimerkkejä tapauksista:
- Työnantaja täyttää radonaltistuslaskurin ja työntekijöiden radonaltistuminen on vuositasolla viitearvoa 500 000 Bq h/m3 alhaisempi (altistus lasketaan kaikissa työtiloissa vuoden aikana kertyneiden altistusten summana) – asia kunnossa. Radonaltistuslaskuri (lomake M2), jolla työnantaja voi laskea ja raportoida STUKille työntekijöiden radonaltistuksia (.xlsx)
- Jos kiinteistön ilmanvaihto ei ole ajastettu, ainoa vaihtoehto on tehdä korjaustoimenpiteitä kiinteistössä ts. radonkorjaus. Työpaikkojen radonkorjauksen suunnitteluun pätevät samat säännöt kuin asuntojen radonkorjauksissa. Korjausten onnistuminen on todettava vähintään kaksi kuukautta kestävällä purkkimittauksella. Lue lisää radonkorjauksista
- Kiinteistöissä, joissa on ajastettu ilmanvaihto, voi radonpitoisuus olla työaikana huomattavasti pienempi kuin muina aikoina. Jos tällaisessa kiinteistössä purkilla mitattu radonpitoisuus on suurempi kuin viitearvo, voidaan tehdä työnaikaisen radonpitoisuuden selvittämiseksi vähintään viikon kestoinen, ns. jatkuvatoiminen radonmittaus. Mikä on työnaikainen radonpitoisuus
- Työnaikaisen radonpitoisuuden laskemiseksi tarvitaan sekä purkkimittaus että jatkuvatoiminen mittaus, jotka on tehty samoissa olosuhteissa (ei korjaustoimenpiteitä näiden mittausten välissä).
- Jos työnaikainen radonpitoisuus on viitearvoa suurempi, tulee tehdä radonkorjaus. Korjausten onnistuminen on todettava vähintään kaksi kuukautta kestävällä purkkimittauksella.
- Korjausfirmat saattavat tehdä korjausten jälkeen jatkuvatoimisen radonmittauksen, jolla saadaan nopea tulos korjaustoimenpiteiden vaikutuksesta. Tämä mittaus ei yksinään riitä korjaustoimenpiteiden onnistumisen toteamiseksi, vaan on tehtävä vielä vähintään kaksi kuukautta kestävä purkkimittaus.
Jos työpaikalla tulee tehdä radonaltistusta rajoittavia toimenpiteitä, on nämä toimet toteutettava viivytyksettä. Toimien riittävyys on todettava vastaavilla mittauksilla tai laskelmilla, joilla viitearvoa suurempi radonpitoisuus tai radonaltistus todettiin. Mittausten tulokset on ilmoitettava STUKiin.