Palvelut Palvelut
Palvelut

Näin teet asunnon radonmittauksen

Näin teet radonmittauksen

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan asunnon mittaus tehdään kahdella radonmittauspurkilla. Pienissä asunnoissa mittaus voidaan tehdä yhdellä purkilla. 

Aloittakaa mittaus heti radonmittauspurkkien saavuttua. Ottakaa purkit pois muovipussista. Älkää avatko purkkeja!

Asettakaa purkit välittömästi siten, että toinen purkki tulee esim. olohuoneeseen ja toinen makuuhuoneeseen, kirjahyllyyn tai muuhun vastaavaan avoimeen tilaan noin metrin korkeudelle. Purkki voi olla tarrapuoli ylös- tai alaspäin.

Kahdella purkilla mitattaessa purkit sijoitetaan eri asuinkerroksiin, ei kuitenkaan varastotiloihin. Yhdellä purkilla mitattaessa se sijoitetaan alimpaan asuinkerrokseen.

Älkää asettako purkkia lähelle avattavaa ulko-ovea, ikkunaa tai raitisilmaventtiiliä. Älkää myöskään asettako purkkia uuninreunukselle, betoni- tai kivitasolle.

Merkitkää mittauksen aloitus- ja lopetuspäivät ja purkkien sijaintipaikat radonmittauspurkkien mukana tulevaan lomakkeeseen. Tulos ilmoitetaan purkkinumeron mukaan. Jos lomake on mennyt hukkaan, sen voi myös tulostaa Säteilyturvakeskuksen nettisivuilta.

Palauttakaa lomake ja radonmittauspurkit Säteilyturvakeskukseen mittauksen päätyttyä. Osoite on valmiina palautuskuoressa. Mittauksen tilaaja maksaa postimaksun.

Mittausaika on vähintään kaksi kuukautta, suositus kolme kuukautta syyskuun 1. ja toukokuun 31. välisenä aikana. Tulos mittauksesta lähetetään noin kuukauden kuluessa purkkien palauttamisesta.

Radonmittauspurkeissa on polykarbonaattikalvo. Radonkaasu tunkeutuu purkkiin ja radonin lähettämä alfasäteily saa kalvolle aikaan jälkiä, jotka saadaan näkyviin laboratoriokäsittelyllä.

Radonmittaus voidaan tilata kaupallisilta toimijoilta tai Säteilyturvakeskuksesta (tilauslinkki yllä).
Täältä löydät muut STUKin hyväksymät radonmittausmenetelmät ja niiden toimittajat.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä: