Palvelut Palvelut

Palvelut

Palvelut

Elintarvike- ja ympäristönäytemittaukset

Elintarvike- ja ympäristönäytemittaukset

Elintarvikkeet

Elintarvikkeista esim. sienet, marjat, kalat, riista ja vilja tehdään pääsääntöisesti radioaktiivisuusmittauksia gammaspektrometrisesti. Tällöin voidaan havaita gammasäteilyä lähettäviä radioaktiivisia aineita kuten Cs-137. Lisäksi elintarvikkeista voidaan määrittää radiokemiallisesti strontiumin (Sr-90) ja luonnon radioaktiivisten aineiden kuten uraanin (U-234, U-238), poloniumin (Po-210) ja lyijyn (Pb-210) aktiivisuuspitoisuuksia.

Ympäristönäytteet

Ympäristönäytteistä (esim. sedimentit, maanäytteet, jäkälät, sammaleet, puiden lehdet ja neulaset) tehdään radioaktiivisuusmittauksia pääosin gammaspektrometrisesti. Tällöin voidaan havaita gammasäteilyä lähettäviä radioaktiivisia aineita kuten cesiumia (Cs-137) ja erityisesti sedimenttien kohdalla myös lyijyä (Pb-210). Joki-, järvi-, meri- ja sadevesistä tehdään radioaktiivisuusmittauksia gammaspektrometrisesti ja määritetään luonnon radioaktiivisten aineiden lisäksi tritiumin ja strontiumin aktiivisuuspitoisuuksia.

Harmaa tietolaatikko - Viivästyksiä toimitusaikatauluissa

Mittauspalvelussamme on ruuhkaa, minkä vuoksi toimitusajat ovat normaalia pidempiä. Lisätietoja antaa tarvittaessa laboratorionjohtaja Kaisa Vaaramaa, kaisa.vaaramaa(at)stuk.fi

Harmaa tietolaatikko FINASin akkreditoima testauslaboratorio T167

STUKin Ympäristön säteilyvalvonta -osasto on FINASin akkreditoima testauslaboratorio T167 (.pdf), akkreditointivaatimus EN ISO/IEC 17025:2017.

Harmaa tietolaatikko Sähköisesti täytettävät lomakkeet

Voit täyttää lomakkeet sähköisesti. Jos täyttäminen ei onnistu selaimessa, niin tallenna lomake ensin työasemalle.

Yhteystiedot

Kaisa Vaaramaa
Puh 09 759 88 521
Maria Kaipiainen
Puh 09 759 88 271

Yhteyshenkilöt

Yhteyshenkilöt