Julkaisut Julkaisut
Julkaisut

Ionisoimaton säteily – Ultravioletti- ja lasersäteily

Ionisoimaton säteily - ultravioletti- ja lasersäteily

Ultravioletti- ja lasersäteily -kirjassa pureudutaan laajasti ja syvällisesti optiseen säteilyyn. Tärkein optiselle säteilylle altistava tekijä on aurinko. Muita lähteitä auringon lisäksi ovat ultravioletti- ja lasersäteilyä käyttävät tai sitä tuottavat laitteet, kuten esimerkiksi laserit ja solariumit.

Kirja on avartava lukukokemus niin auringonpalvojille, solariumrusketusta harkitseville, lasershoweristyksissä juhliville kuin työntekijöille, jotka altistuvat työssään optiselle säteilylle. Kirja antaa paljon perustietoa ja syventäviä esimerkkejä optisen säteilyn ominaisuuksista työnsä puolesta optista säteilyä käsitteleville virkamiehille, päättäjille kuin myöskin työnantajille ja alalle opiskeleville.

Kirjan aihealueina ovat muun muassa ultraviolettisäteily, UV-säteilyn biologiset ja terveydelliset vaikutukset, näkyvä valo, laserit, solariumit, infrapunasäteily ja optisen säteilyn valvonta.

Kirjan luvut (pdf):

1. Johdatus optiseen säteilyyn

2. Radiometria

3. Laserturvallisuus

4. Lasersäteilylle altistuminen

5. UV-säteilyn biologisia ja terveydellisiä vaikutuksia

6. Altistuminen UV-säteilylle

7. UV-säteilyn altistumisrajat

8. Muu optinen säteily

9. Optisen säteilyn valvonta ja säädökset Suomessa + liitteet

Ultravioletti ja lasersäteily -kirja on osa kirjasarjaa

Kirja on STUKin julkaiseman Säteily- ja ydinturvallisuus -kirjasarjan seitsemäs osa. Sarjassa ovat ilmestyneet myös seuraavat teokset: Säteily ja sen havaitseminen, Säteily ympäristössä, Säteilyn käyttö, Säteilyn terveysvaikutukset, Ydinturvallisuus ja Sähkömagneettiset kentät. Kirjasarjaan kuuluu kaikkiaan seitsemän osaa.

Kirjasarja on tarkoitettu oppimateriaaliksi yliopistojen, korkeakoulujen, ammattikorkeakoulujen ja muiden ammatillisten oppilaitosten kursseille sekä käsikirjaksi säteilyalan ammattilaisille.