Julkaisut Julkaisut
Julkaisut

Ionisoimaton säteily – Sähkömagneettiset kentät

Ionisoimaton säteily - sähkömagneettiset kentät

Tunnetuimpia sähkömagneettisten kenttien lähteitä ovat matkapuhelimet, voimalinjat, tv- ja radioasemat ja monet teollisuuden sovellutukset kuten sähkö­hitsaus­laitteet. Uusinta sähkömagneettisia kenttiä hyödyntävää teknologiaa ovat langattomat verkot (WLAN) ja etätunnistuslaitteet (RFID). Lähteiden kirjo ja kenttien monimuotoisuus tekevät kenttien mittaamisesta haastavan tehtävän puhumattakaan tutkimustyöstä, jolla selvitetään kenttien biologisia ja fysikaalisia vaikutuksia. 

Sähkömagneettiset kentät -kirjan syntyyn on vaikuttanut suuren yleisön huoli sähkömagneettisten kenttien vaikutuksista terveyteen, lisääntynyt tarve tehdä käytännön mittauksia altistumisista ja muutokset lainsäädännössä.

Kirjan luvut (pdf):

1. Ionisoimaton säteily ja sähkömagneettiset kentät

2. Biosähkömagnetiikan fysikaalisia perusteita

3. Dosimetria

4. Biofysikaaliset vaikutukset

5. Hyvin pientaajuisten kenttien vaikutuksia

6. Välitaajuisten kenttien vaikutuksia

7. Radiotaajuisten kenttien ja säteilyn vaikutukset

8. Altistumisen rajoittaminen

9. Säteilylähteet ja altistuminen

10. Altistumisen mittaus ja laskentamallit

11. Sähkömagneettiset kentät terveysriskinä

Liitteet

Hakemisto

Sähkömagneettiset kentät -kirja on osa kirjasarjaa

Kirja on STUKin julkaiseman Säteily- ja ydinturvallisuus -kirjasarjan kuudes osa. Sarjassa ovat ilmestyneet myös seuraavat teokset: Säteily ja sen havaitseminen, Säteily ympäristössä, Säteilyn käyttö, Säteilyn terveysvaikutukset, Ydinturvallisuus ja Ultravioletti- ja lasersäteily. Kirjasarjassa ilmestyy kaikkiaan seitsemän osaa.

Kirja on tarkoitettu oppikirjaksi yliopistojen, korkeakoulujen, ammattikorkeakoulujen ja muiden ammatillisten oppilaitosten kursseille sekä käsikirjaksi säteilyalan ammattilaisille.