


Ionisoimaton säteily – Sähkömagneettiset kentät
Ionisoimaton säteily - sähkömagneettiset kentät
Tunnetuimpia sähkömagneettisten kenttien lähteitä ovat matkapuhelimet, voimalinjat, tv- ja radioasemat ja monet teollisuuden sovellutukset kuten sähköhitsauslaitteet. Uusinta sähkömagneettisia kenttiä hyödyntävää teknologiaa ovat langattomat verkot (WLAN) ja etätunnistuslaitteet (RFID). Lähteiden kirjo ja kenttien monimuotoisuus tekevät kenttien mittaamisesta haastavan tehtävän puhumattakaan tutkimustyöstä, jolla selvitetään kenttien biologisia ja fysikaalisia vaikutuksia.
Sähkömagneettiset kentät -kirjan syntyyn on vaikuttanut suuren yleisön huoli sähkömagneettisten kenttien vaikutuksista terveyteen, lisääntynyt tarve tehdä käytännön mittauksia altistumisista ja muutokset lainsäädännössä.
Kirjan luvut (pdf):
1. Ionisoimaton säteily ja sähkömagneettiset kentät
2. Biosähkömagnetiikan fysikaalisia perusteita
3. Dosimetria
4. Biofysikaaliset vaikutukset
5. Hyvin pientaajuisten kenttien vaikutuksia
6. Välitaajuisten kenttien vaikutuksia
7. Radiotaajuisten kenttien ja säteilyn vaikutukset
9. Säteilylähteet ja altistuminen
10. Altistumisen mittaus ja laskentamallit
11. Sähkömagneettiset kentät terveysriskinä
Sähkömagneettiset kentät -kirja on osa kirjasarjaa
Kirja on STUKin julkaiseman Säteily- ja ydinturvallisuus -kirjasarjan kuudes osa. Sarjassa ovat ilmestyneet myös seuraavat teokset: Säteily ja sen havaitseminen, Säteily ympäristössä, Säteilyn käyttö, Säteilyn terveysvaikutukset, Ydinturvallisuus ja Ultravioletti- ja lasersäteily. Kirjasarjassa ilmestyy kaikkiaan seitsemän osaa.
Kirja on tarkoitettu oppikirjaksi yliopistojen, korkeakoulujen, ammattikorkeakoulujen ja muiden ammatillisten oppilaitosten kursseille sekä käsikirjaksi säteilyalan ammattilaisille.