Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Varjo ei ole täydellinen suoja auringolta

Varjo ei ole täydellinen suoja auringolta

Talven etelänmatkoja suunnittelevien kannattaa muistaa, että yleensä yli puolet ihmisen saamasta UV-annoksesta tulee sironneena säteilynä, eli esimerkiksi taivaankannen, rantahiekan tai veden heijastamana. Varjossa oleskelu ei välttämästä estä ihoa palamasta.

"Lord Rayleight onnistui 1800-luvulla selvittämään, miksi taivas on sininen. Hän osoitti, että ilmamolekyylit sirottavat auringonvalon lyhyitä aallonpituuksia tehokkaammin kuin pitkiä. Siksi pilvetön taivas näyttää siniseltä", toteaa Säteilyturvakeskuksen (STUK) erikoistutkija Lasse Ylianttila.

Auringon ultraviolettisäteet siroavat vielä sinistäkin valoa tehokkaammin. Tämän vuoksi voimakkaassa auringonvalossa ei välttämättä suojaksi riitä se, että oleskelee varjossa.

”Pieni varjo ei välttämättä suojaa tehokkaasti UV-säteilyltä. Yleensä siroaminen on sitä suurempaa, mitä matalammalta aurinko paistaa. Etelän lomalla voimakkaassa auringossa ihon palaminen on mahdollista jopa aurinkovarjon alla”, Ylianttila toteaa.

Voimakkaassa auringonvalossa, jos ympäristöolosuhteet ovat otolliset, huomattavasti yli puolet säteilyannoksesta voi tulla sirontana.

”Esimerkiksi aurinkoisena päivänä rannalla paljas taivaankansi, vaalea hiekka ja vesi voivat heijastaa säteilyä erittäin tehokkaasti”, Ylianttila muistuttaa.

Suuri varjo on turvallisempi kuin pieni, koska pieni varjo suojaa lähinnä vain suoralta säteilyltä. Sen lisäksi on hyvä muistaa, että ihon suojaaminen vaatteilla ja aurinkovoiteella voi olla tarpeen myös varjossa oleskellessa, erityisesti keskipäivän aikaan ja heijastuksille otollisissa olosuhteissa.

 

UV-taivas aukeaa erityiskuvauksella

Miltä näyttää taivas ultraviolettivalossa? Sitä ei voi paljain silmin nähdä. UV-taivas ei paljastu myöskään normaalilla valokuvauksella edes suodattimia käyttäen.

STUKin erikoistutkija Lasse Ylianttila on työssään UV-asiantuntija. UV on kiehtonut Ylianttilaa myös vapaa-ajalla, sillä hän on muokannut varta vasten ostamansa kameran UV-kuvaukseen.

UV-säteilyllä ei kannata ihoaan polttaa, mutta UV-tutkijalle ja valokuvauksen harrastajalle UV-valo avaa uuden maailman. UV-kuvaaminen vaatii kuitenkin erityisesti siihen sopivat kameran ja linssin tai laitteiden muuttamista tarkoitukseen sopiviksi. Kuva: Jarmo Lehtinen

”Kameran virittely tarkoittaa kyllä sitä, että jos kameralle jotain sattuu, takuu ei varmaan ole voimassa”, Ylianttila naurahtaa.

UV-valokuvaus visualisoi hyvin UV-valon tehokkaan siroamisen. Oheisessa kuvasarjassa kuvat on otettu näkyvällä valolla, puna-, viher- ja sinikanavilla sekä UV-valolla. Kuvista näkyy, miten aallonpituuden lyhentyessä kuvista tulee latteampia, kun siroava valo vähentää yksityiskohtien, kuten pilvien ja varjojen näkymistä.

Kuvat lipusta on otettu näkyvällä valolla, UV-valolla  sekä puna-, viher- ja sinikanavilla. Kuva: Lasse Ylianttila

Ylianttila teki UV-kuvauksessa yhteistyötä Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessorin Anders Lindforsin kanssa. Yhteistyö tuotti julkaisun Visualizing Rayleigh Scatterin through UV Photography.

”Lassen ottamat UV-kuvat auttavat ymmärtämään kouriintuntuvasti UV-valon käyttäytymistä. Kuvaus tuo intuitiivisen työkalun Rayleigh-sironnan havainnointiin ja ymmärtämiseen”, Lindfors toteaa.

Löytöretki uuteen maailmaan

UV-kuvaus on Ylianttilalle kuin löytöretki uuteen maailmaan, sellaiseen, mihin ei yleensä ole pääsyä. Uudessa valossa kaikki näyttää erilaiselta. UV-kuvien kautta on mahdollista saada käsitys esimerkiksi siitä, miltä maailma näyttää hyönteisen silmin.

”Mehiläinen näkee kukat UV-valossa. Moni UV-kuvaaja kuvaakin tämän takia juuri kukkia. Minua kiinnostaa kyllä enemmän itse valon lähteen havainnoiminen”, Ylianttila sanoo.

UV-valoa käytetään myös jonkin verran ammattikuvauksessa. Esimerkiksi arkkitehdit saattavat kuvata rakennuksia UV-valossa, kun pitää välttää varjojen näkymistä. Rikostutkinnassa käytetään tarvittaessa UV-kuvausta, koska siinä näkyvät esimerkiksi sperma ja sormenjäljet hyvin.

”Aurinkovoide näkyy myös erittäin selvästi UV-kuvauksessa. Jos UV-linssillä ottaisi vaikkapa videota uimarannalla, näkisi selvästi, kuka on käyttänyt aurinkovoidetta”, Ylianttila toteaa.

Lasse Ylianttila kuvattuna normaalilla valolla ja UV-valolla. Kuva: Lasse Ylianttila

Miten UV-kuvia otetaan?

Ylianttilan UV-kuvausharrastusta ei voi pitää minään lomakuvien räpsimiseen verrattavana ajanvietteenä, vaan se vaatii perehtymistä ja sopivia välineitä. Ylianttilan Sony-kamera ei sinänsä ole ylettömän kallis, mutta kameraa piti säätää aika tavalla, jotta siitä sai UV-kuvaukseen sopivan.

”Otin pois kennon edessä olevan UV- ja infrapunasuotimen. Siihen onneksi löytyi yksityiskohtainen ohje netistä. Aika tarkkaa työtä se oli. Ohjeen oli julkaissut harrastaja, joka oli päättänyt kokeilla, saako kamerasta infrapunakameran.”

Kameran UV-herkkyyttä voisi vielä parantaa poistamalla kennon edestä RGB-suotimen. Hiontatahnalla se voi Ylianttilan mukaan onnistua, mutta vaarana on, että kenno vahingoittuu.

Digikauden alusta voi myös löytyä kameroita, joissa ei ole kunnollista UV-suodinta. Kaikissa nykyaikaisissa kameroissa sellainen on, sillä UV on normaalikuvauksessa häiriötekijä.

Kameran virittelyistä diplomi-insinööri Ylianttila selvisi hyvin, mutta ”lievää harkintaa” piti käyttää, kun vastaan tuli objektiivin osto. Nikonin käytetty keskustelupalstan kautta löytynyt linssi maksoi nimittäin 5000 euroa. Kyseinen 105-millinen linssi on alun perin tehty UV-kuvaukseen ja on siksi siihen erittäin sopiva.

Ylianttilalla on kuitenkin myös toinen, vanha UV-kuvaukseen soveltuva Nikonin 35-millinen objektiivi, koska hän pikkutelen rinnalle halusi myös semilaajakulman.

”1950-70-luvuilta löytyy joitakin vanhoja linssejä, jotka voivat soveltua UV-kuvaukseen. Näissä linsseissä on vähän elementtejä eikä niissä ole käytetty linssien pinnoitteita. Jos elementtejä on liimattu toisiinsa, se voi estää linssin käytön UV-kuvaukseen. Netistä löytyy tietoa sopivista linsseistä”, Ylianttila kertoo.

Teksti: Viestinnän asiantuntija Jarmo Lehtinen, STUK

Teksti on julkaistu STUKin Säteilyuutiset-uutiskirjeessä
Voit tilata Säteilyuutiset sähköpostiisi liittymällä postituslistalle.