Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sangoilla radonviestintää sankoille joukoille

Sangoilla radonviestintää sankoille joukoille

Säteilyturvakeskus (STUK) taistelee keuhkosyöpää vastaan kaikin keinoin. Hämeenlinnalaiset tulivat sankoin joukoin hakemaan sankoja ja ilmaisia radonmittauspurkkeja marraskuisena lauantaina. Tärkeintä ei ollut ämpäri eikä edes radonmittaus, vaan kohtaaminen ja keskustelu.

Sisäilmassa esiintyvä radon aiheuttaa Suomessa noin 300 keuhkosyöpää vuodessa. Keuhkosyövän torjuntaan kannattaa panostaa. STUK herätteli hämeenlinnalaisten radontietoisuutta kauppakeskus Goodmanissa lauantaina 19.11. vakavasta asiasta huolimatta hymy huulessa jakamalla ilmaisia radonmittauspurkkeja ja ämpäreitä.

”Yksi purkin ja ämpärin hakenut hämeenlinnalainen kysyikin, tarvitaanko radonmittaukseen ämpäriä. No, ei tarvita, purkit riittävät! toteaa STUKin tarkastaja Katja Kojo.

Tarkastaja Katja Kojo viimeistelee STUKissa radonsankoja Hämeenlinnan kampanjaa varten

150 sankoa, radonmittauspurkit ja tietopaketit hävisivät alle tunnissa.

”Ämpärit eivät olleet tietenkään tärkein asia, eikä edes radonmittaus. Kaikkein tärkeintä oli radontiedon jakaminen ja keskustelu hämeenlinnalaisten kanssa. Se oli antoisaa”, Kojo sanoo.

Radonia ei voi aistein havaita, mutta se on helppo mitata. Tempauksen tavoite oli lisätä tietoisuutta radonin riskeistä sekä edistää radonin mittausta ja torjuntaa. Maksullisia radonmittauksia voi tilata niitä tekeviltä yrityksiltä sekä STUKista.

Kojo arvioi, että radontietoa kävi kuulemassa puolentuhatta henkilöä. STUKin infopiste oli auki vielä pitkään sen jälkeen, kun ilmaiset mittauspurkit ja ämpärit oli jaettu. Myös media huomioi Kojon arvion mukaan sangen positiivisesti STUKin ämpärijamboreen, kuten tempausta STUKissa yleisesti kutsuttiin.

”Palaute oli lähes pelkästään positiivista – itse asiassa tuli vain yksi ainut kielteinen kommentti. Ämpärit toimivat hyvin tunnelman vapauttajana ja niitä oli kiva jakaa, mutta oli niitäkin, jotka halusivat vain ilmaiset mittauspurkit, eivätkä ämpäriä ollenkaan.”

Viestintäpäällikkö Kaisa Raitio ja tiedottaja Leena Hietanen rakentavat infoseinää Hämeenlinnan radontapahtumaan.

Kojon lisäksi STUKista tempaukseen osallistuivat Hämeenlinnassa tarkastaja Olli Holmgren ja viestintäpäällikkö Kaisa Raitio. Kojo vastasi pääsääntöisesti radonia koskeviin yleisiin kysymyksiin, Holmgren rakentamiseen liittyviin kysymyksiin ja Raitio tiimeineen vastasi tapahtuman viestinnästä.
 

Teksti & kuvat: Viestinnän asiantuntija Jarmo Lehtinen, STUK

Teksti on julkaistu STUKin Säteilyuutiset-uutiskirjeessä
Voit tilata Säteilyuutiset sähköpostiisi liittymällä postituslistalle.