Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Laservaloja voi käyttää turvallisesti

Laservaloja voi käyttää turvallisesti

Pimeään talveen kaivataan valoa. Jos valinta on laservalo, kannattaa pitää huolta siitä, että laite täyttää turvallisuusmääräykset, se on kunnossa ja sitä käytetään oikein.

Iloa hupilaserista. Vasemmalla on EU:n määräysten mukainen ja turvallinen kotikäyttöön tarkoitettu efektilaser. Oikeanpuoleinen on nettikaupasta ostettu kopio, jonka turvallisuudesta ei ole takeita.

 

Koristekäyttöön tarkoitettuja laservaloja on runsaasti kaupan joulun alla. Niitä tarjotaan koteihin ja toimistoihin pimeän talven kirkastuttajiksi tavallisten valojen ohella.

Laser voi kuitenkin pahimmillaan aiheuttaa esimerkiksi pysyviä silmävammoja. Kuinka turvallisia ovat koteihin myytävät laservalot?

Säteilyturvakeskuksen (STUK) erikoistutkija Lasse Ylianttila toppuuttelee turhia pelkoja, mutta muistuttaa tietyistä perusasioista.

”Ohjeiden mukaan käytettyinä koteihin tarkoitetut laservalot eivät aiheuta vaaraa silmille”, Ylianttila toteaa.

Lasse Ylianttila mittaa turvallisen huvikäyttöön tarkoitetun laservalon tehoa.

 

Ylianttila kuitenkin muistuttaa siitä, että kaikki laitteet eivät välttämättä ole turvallisia. Esimerkiksi netistä voi tilata vahingossa vaarallisia laitteita.

Erityisen ison vastuun ottaa, jos tilaa EU:n ulkopuolelta netin kautta laitteen, joka ei ole turvallinen. Tällöin on itse maahantuojan asemassa ja vastuussa. Jos laitteen ostaa kaupasta, vastuu sen turvallisuudesta on kaupalla tai maahantuojalla.

Häikäisyvahingot mahdollisia alhaisillakin tehoilla

Ylianttila muistuttaa, että laservalojen ainut mahdollinen haitta ei ole silmävahinko. Vaurioon tarvitaan yleensä varsin tehokasta laitetta ja tökeröä käyttöä. Kirkas laservalo voi aiheuttaa pahoja vahinkoja häikäisyn vuoksi myös silloin, kun laite on matalatehoinen eikä silmävahingon vaaraa ole.

Erityisen vaarallinen laservalo on, kun se häikäisee liikenteessä ajoneuvon kuljettajan silmiä tai vaikeuttaa muuta tarkkuutta vaativaa tekemistä.

Tällaisissa tapauksissa Ylianttila rinnastaa laservalon muihin häiritseviin valoihin. Kaikessa häikäisyssä ongelmana voi olla refleksi, jossa silmä menee itsestään kiinni ja pää kääntyy pois häikäisylähteestä, jolloin tarkkaavaisuus herpaantuu. Laser voi tosin olla erityislaatuisuutensa takia monia muita valoja kiusallisempi.

”Liikenteessä mahdollinen laservalo on pahempi kuin esimerkiksi pitkillä valoilla vastaan ajava auto, koska pitkiin valoihin kuljettaja on enemmän tai vähemmän valmistautunut, mutta mahdollinen lasersokaisu on täysin yllättävä.”

Laserilotulitukset eivät ole turvallisuusuhka

Laserilotulituksessa ilotulituksen raketit ja pommit korvataan taivaalle suunnatuilla suuritehoisilla lasersäteillä. Laserilotulituksista on puhuttu normaalien paukkupommien ja rakettien hiljaisempana  korvaajana uudenvuoden juhlissa.

Laserilotulitus voi kuitenkin haitata esimerkiksi lentoliikennettä. Lasernäytöksissä käytettävät tehot ovat suuria, joten mahdollisiin vaaroihin ja riskeihin varaudutaan jo etukäteen ennen lasereiden käyttöä. Lasereiden käyttö ei saa häiritä lentoliikennettä. Lentäjiä varoitetaan etukäteen käytettävistä lasereista.

Ylianttila kuitenkin korostaa, että laserilotulitukset eivät ole ainakaan lähitulevaisuudessa merkittävä säteilyturvallisuusuhka kansalaisille.

”Laserilotulituksia on järjestetty todella vähän, sillä niitä järjestävät vain ammattilaiset, niihin tarvitaan lupa ja niitä valvotaan. Riskit vahingoille ovat hyvin pienet verrattuna siihen, että ihmiset voivat tilailla mahdollisesti ylitehoisia tai väärin toimivia laitteita netin kautta vaikka Kiinasta ja käyttää niitä huolimattomasti”, Ylianttila linjaa.

Tietoa laserlaitteista STUKin nettisivuilla.