Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sinähän säteilet! - Säteilyä käytetään kaunistukseksi, mutta se ei ole riskiä vailla

Sinähän säteilet! - Säteilyä käytetään kaunistukseksi, mutta se ei ole riskiä vailla

Säteilyn käyttö kauneudenhoidossa on lisääntynyt, koska hoitolaitteiden hinnat ovat laskeneet ja niitä on helppo tilata internetin kautta. Samalla myös käyttövirheiden riskit ovat kasvaneet.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) tarkastajan Pasi Orreveteläisen mukaan säteilylaitteisiin liittyviä riskejä ei tunneta kovin hyvin.

”Emme halua pelotella ihmisiä turhaan, mutta jos laitteita käytetään väärin ja turvalliset rajat ylitetään, voi syntyä vakaviakin vahinkoja, esimerkiksi palovammoja ja pysyviä pigmenttimuutoksia”, muistuttaa Orreveteläinen.

Laserilla poistetaan tatuointeja

Laserlaitteiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Lasersäteilyä käytetään kauneudenhoidossa karvojen ja tatuointien poistoon. Tällaisiin toimenpiteisiin käytetään usein tehokasta laseria, jolloin väestölle asetettu enimmäisaltistusraja ylittyy.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laitteella tehtävä hoito pitää tehdä lääkärin valvonnassa. Esimerkiksi kosmetologi ei saa tällaista laitetta käyttää.

”Voimakas lasersäteily saattaa vaurioittaa ihoa ja aiheuttaa arpeumia. Lisäksi silmien suojaaminen lasersäteiltä on erittäin tärkeää, sillä voimakas lasersäde voi vahingoittaa silmää pysyvästi”, Orreveteläinen tähdentää.

Radiotaajuinen säteily, valoimpulssihoito, ultraääni…

Rasvan poisto on tyypillinen toimenpide, johon käytetään erilaisia säteilyyn liittyviä menetelmiä, kuten radiotaajuista säteilyä, valoimpulssihoitoa ja ultraääntä.

Suuritehoiset radiotaajuista säteilyä käyttävät laitteet saattavat aiheuttaa ihon ja ihon alaisten kudosten palamista ja muita vaurioita. Varsinkin ihonalaiset vauriot voivat ilmetä vasta jonkin aikaa hoidon jälkeen.

Karvan poistoon käytetään myös valoimpulssihoitoa. Siinä saattaa syntyä palovammoja tai pysyviä pigmenttimuutoksia käsiteltävälle alueelle.

Ultraäänikavitaation yhteydessä rasvakerrokseen sitoutuneet aineet saattavat kerralla vapautuessaan aiheuttaa riskin hoidettavan henkilön, imetettävän lapsen tai sikiön terveydelle. Sen sijaan ultraäänen käyttö ihon puhdistukseen on nykykäsityksen valossa turvallista.

Laitteen ostajan syytä perehtyä lakiin

Suomessa on STUKin arvion mukaan viitisen tuhatta kosmetologia. Kukaan ei tiedä tarkasti, miten paljon ja millaisia säteilyä hyödyntäviä laitteita heillä on, koska laitteiden myynti ei vaadi lupaa tai ilmoitusta viranomaiselle. Vaikka laitteiden hinnat ovat viime vuosina laskeneet, maksavat kalleimmat laitteet silti kymmeniä tuhansia euroja.

Orreveteläinen tähdentääkin, että laitteita ostaessa pitäisi olla perehtynyt säteilylakiin. Laserlaitteiden hankintaa helpottaa se, että laitteissa pitäisi olla merkittynä niiden turvallisuusluokka. Luokan 4 laser on jo niin tehokas, että sitä saa käyttää vain lääkärin valvonnassa. Myös jotkut 3B-luokan laitteet saattavat ylittää sallitun altistusrajan.

Tarkastaja Pasi Orreveteläinen muistuttaa, että voimakkaita laserlaitteita saa käyttää vain lääkärin valvonnassa.

Muita tekniikoita käyttävien laitteiden käytön turvallisuuden ja lainmukaisuuden arviointi on vaikeampaa. Jos laitetta myydään lääkintälaitteena, sitä on syytä käyttää vain terveydenhuollon yksikössä. Laitteita saatetaan myydä kosmetologeille erikseen suunniteltuina tai mukautettuina. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että ulkomaiset laitevalmistajat tuntevat huonosti Suomen lainsäädännön vaatimukset.

”On sekä turvallisuuden että kauneudenhoitoalan yrityksen kannattavuuden kannalta tärkeää, että laitteita hankittaessa tunnetaan säteilylain vaatimukset”, Orreveteläinen toteaa.

STUK haluaa tietoa vahingoista

Pasi Orreveteläinen harmittelee sitä, että STUK ei saa läheskään aina tietoa siitä, jos kauneudenhoitoon tarkoitetuilla laitteilla syntyy vahinkoja.

Tieto olisi tarpeellista valvonnan ohjaamiseksi. Tehokkaampi valvonta ja oikean tiedon leviäminen laitteiden todellisista riskeistä olisi kaikkien etu, sillä niin vältettäisiin inhimillisiä kärsimyksiä ja taloudellisia tappioita.


Teksti&kuva Jarmo Lehtinen, STUK

Teksti on julkaistu STUKin Säteilyuutiset-uutiskirjeessä
Voit tilata Säteilyuutiset sähköpostiisi liittymällä postituslistalle.