Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Palovaroitin, joka kodin säteilevä turvalaite

Palovaroitin, joka kodin säteilevä turvalaite

Mistä kodin laitteesta Säteilyturvakeskus (STUK) saa eniten radioaktiivisiin aineisiin liittyviä kysymyksiä? Ylitarkastaja Eero Oksasen ei tarvitse kauan vastausta miettiä: ”Palovaroittimesta.”

Tässä jutussa Oksanen vastaa tyypillisiin palovaroittimia koskeviin kysymyksiin.

Palovaroittimeni putosi katosta. Se säilyi päällisin puolin ehjänä, mutta onko mahdollista, että säteilyä on päässyt laitteesta karkuun?
”Laite on edelleen säteilyturvallinen. Palovaroittimen sisältämä amerikium ei pääse laitteesta karkuun, vaikka laite putoaisi katosta.

Kännykkäni oli pitkään pöydällä palovaroittimen vieressä. Onko kännykkä muuttunut säteileväksi?
”Kännykkä tai mikään muukaan esine ei muutu säteileväksi, jos se on säteilevän laitteen lähellä. Säteily ei tartu laitteeseen. Palovaroitin voisi tehdä kännykän säteileväksi vain siinä tapauksessa, että varoittimen amerikium pääsisi pois varoittimesta ja leviäisi kännykkään. Näin ei käy edes palovaroittimen muovisten kuorten rikkoutuessa.”

Sisältävätkö kaikki palovaroittimet säteilevää ainetta?
”Useissa palovaroittimissa on erittäin pieni määrä amerikiumia, mutta myytävänä on myös optisia palovaroittimia, joissa amerikiumia ei ole. Optiset palovaroittimet ovat olleet kalliita, mutta niiden hinta on laskenut. Säteilyturvallisuuden takia ei ole tarvetta siirtyä optiseen varoittimeen.”

Onko mahdollista, että palovaroitin voi aiheuttaa minulle vaarallisen säteilyannoksen? Entäpä, jos altistun kerralla useamman varoittimen säteilylle?
”Säteilevää ainetta on varoittimessa erittäin pieni määrä ja se on teräksisen kapselin sisällä. Palovaroittimesta ei aiheudu säteilyvaaraa, ei sittenkään, vaikka varoittimia olisi samassa paikassa useampi.”

Ylitarkastaja Eero Oksanen vastaa usein palovaroittimia koskeviin kysymyksiin.

Hiipuuko palovaroittimen säteily ajan kuluessa? Kuinka kauan varoittimet toimivat?
”Amerikiumin puoliintumisaika on erittäin pitkä, joten säteily ei juuri vähene palovaroittimen käyttöiän aikana. Palovaroitin suositellaan vaihdettavaksi vähintään kymmenen vuoden välein. Palovaroittimista saa lisätietoa esimerkiksi Tukesin sivuilta.”

Ovatko palovaroittimet ongelmajätettä, miten ne pitää hävittää?
”Palovaroittimia ei pidä laittaa sekajätteen joukkoon, vaan ne tulee viedä sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteisiin, kuten muutkin kodin sähkölaitteet.”

Keräyspisteiden yhteystiedot ja muuta tietoa keräyksestä: www.elker.fi
tai osoitteesta www.kierratys.info valitsemalla jätelajiksi sähkölaitteet.


Teksti&kuvat Jarmo Lehtinen, STUK

Teksti on julkaistu STUKin Säteilyuutiset-uutiskirjeessä
Voit tilata Säteilyuutiset sähköpostiisi liittymällä postituslistalle.