Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Vauva tuo järkeä auringonottoon

Vauva tuo järkeä auringonottoon

Lähes kaikki suomalaiset suojaavat lapsensa ylettömältä auringon paisteelta. Vaikuttaa siltä, että vauva tuo järkeä myös vanhempiensa päähän, sillä lasten vanhemmat suojaavat itsensäkin muita paremmin ihosyöpää aiheuttavalta UV-säteilyltä.

Suomalaiset tuntevat hyvin auringon UV-säteilyn vaaran. Säteilyturvakeskuksen (STUK) Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan melkein yhdeksän kymmenestä suomalaisesta katsoo, että liiallinen UV-säteily on riski terveydelle.

Erityisen hyvin riskitietoisuus näkyy lasten suojaamisessa liialliselta UV-säteilyltä.

”Tutkimuksen mukaan 64 prosenttia suomalaisista suojaa lapsensa UV-säteilyltä säännöllisesti ja vain neljä prosenttia ei koskaan”, toteaa STUKin ylitarkastaja Reijo Visuri.

Itsensä suojaamisesta ei pidetä aivan niin hyvää huolta. Yli puolet kuitenkin suojaa itsensä vähintään silloin tällöin.

Visurin mukaan tutkimus antaa viitteitä myös siitä, että lapsensa suojaavat aikuiset suojaavat itsensäkin muita paremmin. ”Voi olla, että aikuinen haluaa näyttää lapselle hyvää esimerkkiä”, Visuri tuumii.

Ylitarkastaja Reijo Visuri muistuttaa, että korkeintaan puolet UV-säteilystä tulee suoraan auringosta, isompi osa siroaa ja heijastuu epäsuorasti iholle. Lierihattu kuuluu Visurin kesälomavarustukseen.

Naiset miehiä riskitietoisempia

Naiset arvioivat UV-säteilyn terveysriskin suuremmaksi kuin miehet. He suojaavat miehiä todennäköisemmin lapsiaan ja itseään auringon UV-säteilyltä.

Toisaalta alle 25-vuotiaat pitävät riskiä pienempänä kuin vanhempi väestö. He käyvät myös useammin solariumissa. Syynä voivat olla ulkonäköpaineet, sillä ylivoimaisesti suurin osa solariumin käyttäjistä kertoo syyksi kauniin rusketuksen hankkimisen.

Tilastojen mukaan tällä vuosikymmenellä alle 50-vuotiaat naiset ovat olleet miehiä alttiimpia saamaan ihomelanooman, kun taas yli 50-vuotiailla ihomelanooman ilmaantuvuus on ollut suurempaa miehillä.

”Selittäisikö tätä se, että naiset käyvät miehiä useammin solariumissa tai että naiset tutkivat tarkemmin ihoaan ja ottavat herkemmin yhteyttä lääkäriin, kun huomaavat ihomuutoksia”, Visuri ihmettelee.

Kaiken kaikkiaan solariumin käyttö on kuitenkin vähentynyt selvästi. Esimerkiksi entistä harvempi käyttää solariumia ennen ulkomaanmatkaa. Visuri arvioi, että tässä asiassa valistus on mennyt hyvin perille. Solarium ennen aurinkomatkaa ei kannata, koska solariumista saadun rusketuksen suojavaikutus on erittäin vähäinen.

Asiantuntijan perhe noudattaa ohjeita

Kun Visurin lapset olivat pieniä, perhe noudatti varsin tunnollisesti hyvää UV-etikettiä.

”Hyvä vinkki etelään matkaavalle perheelle on se, että aurinkorasvojen pitää olla käytössä heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Jos jättää rasvojen oston paikan päälle, eikä heti ehdi kauppaan, voi iho palaa ensimmäisenä päivänä”, Visuri toteaa.

”Kaikkein kovimman paahteen aikaan kannattaa tehdä jotain muuta kuin lojua auringossa, vaikkapa syödä lounasta varjossa”, Visuri vinkkaa oman kokemuksen pohjalta.

Erityisen tärkeää on välttää ihon palamista, koska sillä on yhteys melanoomaan. Varjot ja vaatetus ovat hyviä suojia, aurinkovoide samoin, mutta varsinkin rannalla polskuttelevan pitää lisätä rasvaa tiheään.

”Se kannattaa myös muistaa, että suoraan auringosta tulee korkeintaan puolet UV-säteilystä. Isompi osa säteilystä siroaa ja heijastuu epäsuorasti iholle koko taivaankannelta tai vaikka veden pinnasta”, Visuri muistuttaa.

Ihomelanoomat lisääntyneet Pohjoismaissa

Ihosyövät ovat viime vuosina lisääntyneet kaikissa Pohjoismaissa lukuun ottamatta Islantia. Suomessa ihomelanoomaa on kuitenkin vähemmän kuin Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa.

”Ehkä Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista tehdään enemmän etelänmatkoja. Islannin lisäksi Suomessa on myös onnistuttu vähentämään solariumin käyttöä enemmän kuin muualla”, Visuri arvioi.

Teksti ja kuva
Viestinnän asiantuntija Jarmo Lehtinen, STUK

Harmaa tietolaatikko Teksti on julkaistu STUKin Säteilyuutiset-uutiskirjeessä

Teksti on julkaistu STUKin Säteilyuutiset-uutiskirjeessä.