Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

STUKin valvova katse siirtyy betonista ihmiseen

STUKin valvova katse siirtyy betonista ihmiseen

Olkiluoto kolmosen rakennushanke on jo niin pitkällä, että Säteilyturvakeskuksen (STUK) valvonta siirtyy pikku hiljaa betonirakenteista ja tekniikasta kohti turvallisuuskulttuuria, organisaatioiden toimivuutta ja ydinvoimalaitoksella töissä olevien ihmisten pätevyyttä.

”Olkiluoto kolmonen on pitkälti jo rakennettu. Nyt haasteena on valvonnan suuntaaminen laitoksen koekäyttöön ja lopulta käyttöön. Tässä muutoksessa korostuvat turvallisuuskulttuuri ja organisaation toimivuus”, toteaa apulaisjohtaja Tapani Virolainen.

Valvova viranomainen valvoo koko ajan kaikkea rakennustekniikasta ihmisten osaamiseen, mutta jälkimmäinen korostuu, kun seinät ovat pystyssä ja katto paikallaan.

Projektipäällikkö Minna Tuomainen korostaa sitä, että tällä hetkellä Olkiluoto kolmosella on käynnissä yhtä aikaa sekä rakentamista, asentamista että koekäyttöä. Joiltain osin koekäyttökin on jo tehty, ja laitteet seisovat valmiina odottamassa lopun laitoksen valmistumista.

”Esimerkiksi turbiini on ollut jo niin kauan valmis, että sen asianmukainen säilyttäminen ja kunnossapito ovat nousseet tärkeiksi asioiksi”, Tuomainen havainnollistaa.

Nykyisessä rakentamisvaiheessa STUK joutuu valvomaan samanaikaisesti hyvin laajasti eri asioita, minkä vuoksi STUKin eri toimistot ja asiantuntijat tekevät tiivistä yhteistyötä. Yhteistyön areena on projektiryhmä, jota Tuomainen vetää. Projektiryhmässä ovat edustettuina kaikki tekniikanalat ja myös organisaatio-osaaminen.

”Pidämme joka maanantai viikon aluksi projektiryhmän tilannepalaverin, jotta pysymme kaikki kärryillä missä mennään. Kyllä siellä nousee esille mitä erilaisimpia asioita.”

”Erityisen tärkeää on se, että STUKilla on voimalaitostyömaalla omat paikallistarkastajansa. He toimivat silminämme ja korvinamme, heillä on ihan eri tuntuma työmaan arkeen kuin Helsingissä olevilla asiantuntijoilla, vaikka asiantuntijamme käyvätkin usein työmaalla”, Tuomainen kertoo.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Minna Tuomainen, puh. (09) 759 88 329

Teksti ja kuva: Jarmo Lehtinen