Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Itsepalvelu on pesiytynyt solariumeihin

Itsepalvelu on pesiytynyt solariumeihin

Itsepalvelusolariumit ovat laissa kiellettyjä. Solariumeissa pitää olla henkilökuntaa valvomassa, että solariumia käytetään turvallisesti ja etteivät alaikäiset pääse säteilyttämään itseään. Itsepalvelu on kuitenkin pesiytynyt solariumeihin avainkorttien ja ovikoodien myötä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimusorganisaatio IARC luokitteli solariumit ykkösluokan karsinogeeniksi (syövän aiheuttajaksi) jo 2009. Tämän jälkeen useissa maissa on solariumin käytön sääntöjä tiukennettu. Suomessa solariumit kiellettiin alle 18-vuotiailta 2012 ja itsepalvelusolariumien käyttökielto astui voimaan siirtymäajan jälkeen 2015.

Säteilyturvakeskus (STUK) ja terveysviranomaiset tarkastivat vuonna 2016 yhteensä 61 paikkaa, joissa osassa oli useampia laitteita. Vain kolmasosassa paikoista ei ollut mitään huomautettavaa. Vastuuhenkilön puuttuminen tai hänen rajallinen mahdollisuutensa kontrolloida solariumin käyttöä, säteilyturvallisuusohjeiden puuttuminen tai puutteellisuus ja liian pitkä aloitusaika ajastimessa olivat yleisimmät puutteet.

Solariumiin ikäraja on 18 vuotta

”Näyttää siltä, että itsepalvelu on varkain tullut takaisin solariumeihin, jos se on niistä poistunutkaan. Yleistä on, että solariumiin pääsee ovikoodilla tai avainkortilla, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Tällöin kukaan ei valvo, kuka pääsee sisään, eikä kukaan ole antamassa tietoa solariumin turvallisesta käytöstä”, toteaa STUKin ylitarkastaja Reijo Visuri.

Solariumin käytön valvonnan laiminlyönti on yleinen ongelma paitsi itsenäisissä, myös uimahallien ja kuntosalien yhteydessä toimivissa solariumeissa. Kuntosalikortilla pääsee tiloihin, joissa käytettävissä on myös solarium. Vaikka solariumille olisi nimetty vastuuhenkilö, ei hänellä ole aina mahdollisuutta valvoa laitteen käyttöä.

STUK ja terveysviranomaiset ovat huomanneet puutteita tarkastuksissaan, mutta vihjeitä väärinkäytöksistä on tullut myös asiakkailta ja kilpailevilta yrityksiltä.

Visurin mukaan esimerkiksi alle 18-vuotiaiden solariumkielto ei näytä täysin pitävän. Ongelmapaikoissa on havaittu myös se, että ennalta sovitussa tarkastuksessa paikalla on vastuuhenkilö, mutta yllätystarkastuksessa ei.

WHO viestii solariumeista

Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi  vuonna 2017 Artificial tanning devices: Public health interventions to manage sunbeds -nimisen kirjasen.

WHO:n mukaan tyypillisiä seurauksia solariumin käytöstä ovat ihosyövät, ihon palaminen, ihon ennenaikainen ikääntyminen, silmäoireet ja immuunijärjestelmän heikkeneminen. Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa solariumit aiheuttavat vuodessa arviolta 10000 melanoomaa ja 450000 muuta ihosyöpää. Tyypillisin solariumin käyttäjä on nuori nainen.

Solariumien vaarallisuuteen on herätty, sillä 40 maan tai alueen viranomaiset ovat säätäneet kieltoja ja rajoituksia solariumeille.

STUKin strategian yhtenä keskeisenä tavoitteena on se, että kansalaiset ymmärtäisivät oikein säteilyn riskit. Visurin mukaan kansalaiset tiedostavat varsin hyvin solariumien riskit, mutta asiasta pitää edelleen viestiä. Suomen solariumien käyttöä koskevat rajoitukset, eli solariumien käyttökielto alle 18-vuotialta ja itsepalvelusolariumien kielto, ovat Visurin mielestä hyvin linjassa useiden muiden maiden säädösten kanssa.

Jarmo Lehtinen

Harmaa tietolaatikko Teksti on julkaistu STUKin Säteilyuutiset-uutiskirjeessä

Teksti on julkaistu STUKin Säteilyuutiset-uutiskirjeessä.