Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Posti huolehtii työntekijöidensä säteilyturvallisuudesta

Posti huolehtii työntekijöidensä säteilyturvallisuudesta

Posti suhtautuu vakavasti työntekijöidensä säteilyturvallisuuteen. Radonpurkit mittaavat tänä talvena postin toimitilojen radonpitoisuutta yli sadassa kohteessa.

Työnantajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että henkilökunta ei altistu liiallisesti maaperästä tihkuvalle radonkaasulle. Radon on suomalaisten pahin säteilyvaara, sillä se aiheuttaa 300 keuhkosyöpää vuodessa. Radonmittauksen voi tilata kotiin tai työpaikalle joko mittauksia tarjoavalta yritykseltä tai Säteilyturvakeskuksesta (STUK).

Posti Kiinteistöt Oy:n ylläpitopäällikkö Hannu Simola kertoo, että Postissa keskustelu radonongelmasta alkoi vuosi sitten keväällä työsuojelun aloitteesta. Asian selvittämiseen osallistuivat alusta lähtien työsuojelun lisäksi Postin hankintaorganisaatio ja kiinteistöyhtiö.

”Postilla on kaikkiaan 650 osoitetta. Niistä 140 sijaitsee kunnissa, joissa työnantajalla on velvollisuus mitata työpaikan radon. Näistä toimipaikoista osa sijaitsi ylemmissä kerroksissa tai toimipaikka oli siirtymässä toiseen osoitteeseen, joten jäljelle jäi vähän yli sata osoitetta. Niissä kaikissa on ollut tavoitteena mitata radon tämän talven aikana”, Simola toteaa.

Posti Kiinteistöt Oy:n ylläpitopäällikkö Hannu Simola kädessään radonmittauspurkki, joka sijoitetaan mitattavaan tilaan kahdeksi kuukaudeksi marraskuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana.
 

”Me olemme ohjeistaneet kaikkien mitattavien paikkojen esimiehet tilaamaan purkit. Helmikuussa heille lähti vielä muistutus siitä, että jos tilausta ei ollut vielä tehty, niin nyt tuli toimia nopeasti. Mittaukset täytyy tehdä lämmityskaudella ja siksi mittauspurkit piti tilata helmikuun loppuun mennessä. Teemme myös yhteistyötä STUKin kanssa. Saamme sieltä tiedon, kuinka paljon purkkeja on Postin toimipisteisiin tilattu”, Simola kertoo.

Simola kiittää STUKin toimipisteisiin lähettämään mittauspakettiin kuuluvaa ohjeistusta selkeydestä, sillä toimipisteistä ei ole tullut kuin pari tiedustelua kiinteistöyhtiölle. Mittausten hinta ei myöskään voi olla Simolan mukaan este niiden tekemiselle, kun kustannus per mittaus on kymppejä, ei satasia.

Mutta miten Postin työntekijät ovat suhtautuneet radonmittauksiin?

”Isompaa keskustelua asia ei ole herättänyt, mutta kun asiasta intrassa uutisoitiin, niin seurasin palautetta.  Kyllä se oli positiivista”, Simola kertoo.

 

Teksti ja kuvat:
Viestinnän asiantuntija Jarmo Lehtinen, STUK

Teksti on julkaistu STUKin Säteilyuutiset-uutiskirjeessä
Voit tilata Säteilyuutiset sähköpostiisi liittymällä postituslistalle.