Ajankohtaista

Ajankohtaista-osioetusivun ingressi

STUK julkaisee internetsivuillaan tiedotteita ja verkkouutisia ajankohtaisista säteily- ja ydinturvallisuusasioista. Ajankohtaista-osiosta löydät myös tietoa erilaisista tapahtumista.

Tiedotteet ja uutiset

null Radioaktiivista jodia ilmassa jo kolmannen kerran tänä vuonna

Radioaktiivista jodia ilmassa jo kolmannen kerran tänä vuonna

16.3.2018 klo 11:30
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mittausasemilla on havaittu pieniä määriä radioaktiivista jodia (jodi-131) kolmeen otteeseen tänä vuonna. Ensimmäisen kerran jodia jäi asemien ilmankerääjien suodattimiin  tammikuun puolivälissä, toisen kerran helmikuun alkupuolella ja kolmannen kerran nyt maaliskuun alussa.  

Uusimmat havainnot ovat Helsingistä 1.–8.3., Kuopiosta 8–12.3.  sekä Kotkasta ja Kajaanista 5.–12.3.  kerätyistä näytteistä. Radioaktiivisuuden pitoisuudet olivat vähän alle yhdestä alle kolmeen mikrobecquereliin kuutiometrissä ilmaa eli hyvin pieniä ja ympäristön tai ihmisten turvallisuuden kannalta merkityksettömiä. Tulokset ovat nähtävillä STUKin nettisivuilla.

Laboratorionjohtaja Maarit Muikun mukaan vaikuttaa siltä, että alkuvuoden jodihavainnot ovat peräisin kolmesta eri päästöstä, sillä radioaktiivinen jodi häviää ilmasta nopeasti. Pitoisuudet pienenevät kun aine sekoittuu ilmaan ja lopullisesti radioaktiivisuus häviää aineen puoliintuessa. Jodi-131: n puoliintumisaika on kahdeksan päivää.  

”Vaikka näistä pitoisuuksista ei meillä olekaan haittaa, on huolestuttavaa, jos jossain jodia pääsee tai päästetään ilmaan tämän tästä”, Maarit Muikku toteaa. Päästöjen lähdettä hänen mukaansa tässä vaiheessa kuitenkin mahdotonta tietää. Jodi-131:tä käytetään yleisesti lääketieteessä kilpirauhasen liikatoiminnan ja kilpirauhassyövän hoidossa ja sitä valmistetaan monissa maissa eri puolilla maapalloa. Vastaavia jodihavaintoja on alkuvuodesta tehty muuallakin Euroopassa samoihin aikoihin kuin Suomessa.

 

Lisätietoja:

Laboratorionjohtaja Maarit Muikku, puh. (09) 759 88 509
Viestinnän asiantuntija Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

 

Säteily ympäristössä
Päivitetty
16.3.2018 klo 15:45

Osion etusivun kuvanosto Ajankohtaista Lausuntopyyntö Säteilyturvakeskuksen määräys säteilymittauksista

Lausuntopyynnöt

STUK julkaisee Lausuntopalvelu.fissä lausuntopyyntöjä. Lausunnolla olevat pyynnöt löytyvät myös STUKin sivuilta.
STUKin lausunto- ja kannanottopyynnöt

Osion etusivun kuvanosto Ajankohtaista Avoimet työpaikat

Avoimet työpaikat

Ilmoitamme avoimista paikoista STUKin omilla internetsivuilla sekä Valtiolle.fi-verkkopalvelussa. Lue lisää Tietoa STUKista -osiossa.

Osion etusivun tekstinosto Ajankohtaista Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Voit tilata tiedotteet sähköpostiisi. Tiedotteita ja verkkouutisia voit seurata myös RSS-syötteenä.

Osion etusivun tekstinosto Ajankohtaista Säteilyuutiset-uutiskirje

Säteilyuutiset

STUK julkaisee 6-8 kertaa vuodessa Säteilyuutiset-uutiskirjettä, joka on tarkoitettu kaikille säteilystä kiinnostuneille, ammattinsa puolesta tai muuten vain. Voit tilata Säteilyuutiset sähköpostiisi. Uutiskirjeen artikkelit voi lukea STUKin nettisivuilla.

Osion etusivun tekstinosto Ajankohtaista Tilaa Säteilyuutiset

Tilaa Säteilyuutiset

Tilaa uutiskirje kätevästi sähköpostiisi liittymällä postituslistalle. Liittyminen ei maksa mitään ja erota voit milloin vain.

Osion etusivun tekstinosto Ajankohtaista Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

STUKin asiantuntijat ovat vastanneet moniin kansalaisilta tulleisiin kysymyksiin. Vastauksia voi lukea Tietoa STUKista -osiossa.

Osion etusivun tekstinosto Ajankohtaista STUK sosiaalisessa mediassa

Ajankohtaista Facebookissa ja Twitterissä

STUK on ajankohtainen myös Facebookissa ja Twitterissä. Tiedot yhteisöpalveluista, joissa STUK viestii, löytyvät Tietoa STUKista -osiosta.