Ydinvoimalaitokset

Ydinenergian käytön on oltava turvallista eikä siitä saa aiheutua vahinkoa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle. Ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta vastaa aina voimayhtiö. STUKin tehtävä on valvoa kaikkea toimintaa laitosten suunnittelusta toiminnan lopettamiseen.

STUKIN UUTISIA YDINTURVALLISUUDESTA STUKIN UUTISIA YDINTURVALLISUUDESTA

Takaisin edelliselle sivulle

Ydinlaitoshankkeiden valvonta vuoden 2017 lopussa

Ydinlaitoshankkeiden valvonta vuoden 2017 lopussa

26.1.2018 klo 12:18
Verkkouutinen

STUKin kolmannesvuosiraportit  ydinvoimalaitoshankkeiden ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta vuoden 2017 viimeisellä kolmanneksella ovat STUKin nettisivulla. Samasta paikasta löytyvät myös raportit käyvien laitosten tarkastuksista.

Vuoden 2017 viimeisellä kolmanneksella STUK jatkoi Teollisuuden Voiman kolmannen ydinvoimalaitosyksikön, OL3:n, käyttölupahakemuksen käsittelyä ja muun muassa hyväksyi käyttölupaan liittyvät suunnitelmat valmiusjärjestelyiksi. Sen sijaan laajempien käyttölupa-aineistoon kuuluvien kokonaisuuksien, kuten laitoksen lopullisen turvallisuusselosteen ja todennäköisyysperusteisen riskianalyysin tarkastukset ovat vielä kesken. Laitospaikalla TVO aloitti käyttöönottoa edeltävät kuumakokeet joulukuussa ja ne työllistävät osaltaan STUKin valvontaa. OL3:n valvonnan kolmannesvuosiraportti.

Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakentamislupahakemuksen käsittely jatkuu. Vuoden 2017 viimeisellä kolmanneksella STUK muun muassa seurasi Fennovoiman ja laitostoimittajan sekä sen keskeisten alihankkijoiden johtamisjärjestelmien ja laadunhallinnan kehittämistä sekä arvioi yhtiöiden organisatorista valmiutta aloittaa ydinvoimalaitoksen rakentaminen. STUK osallistui muun muassa Fennovoiman toimitusketjuun kohdentamiin auditointeihin esimerkiksi laitoksen pääkomponenttien materiaalivalmistajan EMSS Kramatorskin tehtaalla. STUK on myös käynyt tarkkailijana seuraamassa laitostoimittajan ja Fennovoiman suunnittelua koskevaa katselmointia. Hanhikiven ydinvoimalaitoshankkeen valvonnan kolmannesvuosiraportti.

Posiva rakentaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitosta Olkiluotoon. Viime vuoden viimeisellä kolmanneksella STUK valvoi niin kallion sisällä kuin Posivan toimistoissakin tehtävää työtä. Loppusijoitushankkeen valvonnan kolmannesvuosiraportti.

 

Lisätietoja:
Viestinnän asiantuntija Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

 

 

Ydinturvallisuus
Päivitetty
26.1.2018 klo 15:40
Jaa tämä sivu

Suomen ydinvoimalaitokset

Suomen ydinvoimalaitokset

Suomessa on sähköntuotannossa neljä ydinvoimalaitosyksikköä. Kaksi niistä on Eurajoen Olkiluodossa ja kaksi Loviisassa.

Lue lisää
STUKin ydinturvallisuusvalvonta

STUKin ydinturvallisuusvalvonta

Ydinenergialain mukaan luvanhaltijan on huolehdittava ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta. STUK varmistuu valvonnallaan siitä, että luvanhaltija kantaa vastuunsa.

Lue lisää