Ydinvoimalaitokset Ydinvoimalaitokset

Ydinvoimalaitokset

Ydinvoimalaitokset

Ydinvoimalaitokset

Ydinvoimalaitokset-osioetusivun ingressi

Ydinenergian käytön on oltava turvallista eikä siitä saa aiheutua vahinkoa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle. Ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta vastaa aina voimayhtiö. STUKin tehtävä on valvoa kaikkea toimintaa laitosten suunnittelusta toiminnan lopettamiseen.

STUKIN UUTISIA YDINTURVALLISUUDESTA

null Ydinkäyttöinen rahtilaiva ja ydinjäänmurtaja Suomenlahdella

Ydinkäyttöinen rahtilaiva ja ydinjäänmurtaja Suomenlahdella

21.9.2020 klo 13:30
Tiedote

Suomenlahdella liikkuvat ydinkäyttöiset alukset eivät käytännössä lisää säteilyvaaran todennäköisyyttä Suomessa. Säteilyturvakeskus (STUK) seuraa laivojen kulkua, mutta mihinkään normaalista poikkeaviin toimenpiteisiin ei niiden takia tarvitse ryhtyä.

Maailman ainoa ydinkäyttöinen rahtilaiva Sevmorput on tuomassa Venäjän Kaukoidästä kalaa Pietariin. Aluksen on määrä saapua perille 25. syyskuuta. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatomin tiedotteen mukaan uusi ydinkäyttöinen jäänmurtaja Arktika on puolestaan lähtemässä Pietarista Baltian telakalta kohti Murmanskia syyskuun 22. päivä.

Laivojen ydinreaktorit ovat paljon pienempiä kuin esimerkiksi suomalaisten ydinvoimalaitoksien reaktorit. ”Kuten ydinvoimalaitosten reaktorit eivät laivareaktoritkaan aiheuta normaalikäytössä säteilyvaaraa sen enempää käyttäjilleen kuin ympäristöllekään”, ylitarkastaja Antero Kuusi STUKista muistuttaa.

STUKin tehtäviin kuuluu arvioida mahdollisia onnettomuuksia, onnettomuuksien todennäköisyyksiä ja mahdollisia säteilyvaikutuksia. Myös onnettomuus ydinkäyttöisellä aluksella on otettu STUKin valmiustoiminnassa huomioon. Ympäristövaikutuksia aiheuttavan laivareaktorionnettomuuden todennäköisyys on äärimmäisen pieni ja onnettomuuden sattuessakin vaikutukset yltäisivät varsin pienelle alueelle.


Lisätietoja:
Ylitarkastaja Antero Kuusi, puh. (09) 759 88 499
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Ydinturvallisuus
Päivitetty
22.9.2020 klo 14:46
Korjattu jäänmurtaja Arktikan lähtöpäiväksi 22.9. (oli virheellisesti 23.9.).

Osion etusivun kuvanosto Suomen ydinvoimalaitokset

Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitokset.

Suomen ydinvoimalaitokset

Suomessa on sähköntuotannossa neljä ydinvoimalaitosyksikköä. Kaksi niistä on Eurajoen Olkiluodossa ja kaksi Loviisassa.

Lisätietoa Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksista

Osion etusivun kuvanosto STUKin ydinturvallisuusvalvonta

Tarkastus ydinvoimalaitoksella.

STUK valvoo ydinturvallisuutta

Ydinenergialain mukaan luvanhaltijan on huolehdittava ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta. STUK varmistuu valvonnallaan siitä, että luvanhaltija kantaa vastuunsa.

Ydinturvallisuusvalvonnasta lisätietoa STUK valvoo -osiossa

Osion etusivun tekstinosto Ydinvoimalaitokset ja laitoshankkeet Kolmannesvuosiraportointi

STUK julkaisee valvonnan tulokset

STUK julkaisee ydinturvallisuusvalvonnan tulokset kolmannesvuosittain. Tutustu käyvien ydinvoimalaitosyksiköiden sekä laitoshankkeiden raportteihin.

Osion etusivun linkkilista Aiheet Ydinvoimalaitokset