Ydinvoimalaitokset

Ydinenergian käytön on oltava turvallista eikä siitä saa aiheutua vahinkoa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle. Ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta vastaa aina voimayhtiö. STUKin tehtävä on valvoa kaikkea toimintaa laitosten suunnittelusta toiminnan lopettamiseen.

STUKIN UUTISIA YDINTURVALLISUUDESTA STUKIN UUTISIA YDINTURVALLISUUDESTA

Takaisin edelliselle sivulle

Olkiluoto 3:n tuoteväärennösepäselvyydet on selvitetty

Olkiluoto 3:n tuoteväärennösepäselvyydet on selvitetty

19.12.2017 klo 12:00
Verkkouutinen

Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmannessa laitosyksikössä ei ole käytetty osia, jotka valmistushistorian epäselvyyksien takia voisivat vaarantaa laitoksen turvallisuuden. TVO toimitti Olkiluoto 3:n osia koskevan lopullisen selvityksen STUKille 16.11.2017.

STUK pyysi suomalaisia ydinvoimalaitosyhtiöitä selvittämään laitoksille toimitettujen osien historian viime vuoden kesäkuussa, kun Areva-yhtiö oli havainnut, että joidenkin Ranskan ja mahdollisesti muidenkin maiden ydinvoimalaitoksille toimitettujen laitteiden materiaalista ei voitu olla täysin varmoja. Olkiluoto kolmosen osalta epäilys kohdistui Ranskassa Le Creusotin ja SBS Forgen tehtailla valmistettuihin osiin. 

STUKin toimistopäällikkö Martti Vilpas toteaa TVO:n selvityksen nojalla, että Olkiluoto kolmosen osalta tapaus on nyt loppuun käsitelty. Osien valmistukseen käytettyjen materiaalien laadusta on saatu TVOn tekemien tarkastusten ja selvitysten perusteella riittävä varmuus.

Martti Vilpas toteaa myös, että kaikki laitoksen turvallisuuteen vaikuttavat osat on valmistuksen ja asennusten yhteydessä testattu ja tarkastettu. STUK on valvonut valmistusta ja testausta sekä  tarkastanut kaikki turvallisuuden suhteen tärkeät osat tehtaalla ja laitospaikalla tehtyjen asennusten yhteydessä.

Käyvien ydinvoimalaitosten selvitykset valmistuivat jo keväällä

Myös Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen ja TVO:n Olkiluodon laitoksen ykkös- ja kakkosyksikön osia koskevat vastaavat kysymykset on selvitetty. 

TVO antoi laitoksiaan koskevat lopulliset selvitykset STUKille syksyllä 2016 ja Fortum keväällä 2017.  Niiden  mukaan käyville laitosyksiköille toimitetuissa osissa ei ole väärennöksiä ja kaikki tapauksen johdosta uudelleen tarkastetut laitteet ovat olleet vaatimusten mukaisia.

 

Lisätietoja:

Toimistopäällikkö Martti Vilpas, puh. (09) 759 88  655
Viestinnän asiantuntija Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

ydinturvallisuus
Päivitetty
19.12.2017 klo 09:47
Jaa tämä sivu

Suomen ydinvoimalaitokset

Suomen ydinvoimalaitokset

Suomessa on sähköntuotannossa neljä ydinvoimalaitosyksikköä. Kaksi niistä on Eurajoen Olkiluodossa ja kaksi Loviisassa.

Lue lisää
STUKin ydinturvallisuusvalvonta

STUKin ydinturvallisuusvalvonta

Ydinenergialain mukaan luvanhaltijan on huolehdittava ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta. STUK varmistuu valvonnallaan siitä, että luvanhaltija kantaa vastuunsa.

Lue lisää