Ydinvoimalaitokset Ydinvoimalaitokset

Ydinvoimalaitokset

Ydinvoimalaitokset

Ydinvoimalaitokset

Ydinvoimalaitokset-osioetusivun ingressi

Ydinenergian käytön on oltava turvallista eikä siitä saa aiheutua vahinkoa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle. Ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta vastaa aina voimayhtiö. STUKin tehtävä on valvoa kaikkea toimintaa laitosten suunnittelusta toiminnan lopettamiseen.

STUKIN UUTISIA YDINTURVALLISUUDESTA

null Kolmannesvuosiraportti ydinjätteen loppusijoituksen valvonnasta

Kolmannesvuosiraportti ydinjätteen loppusijoituksen valvonnasta

29.1.2021 klo 08:41
Tiedote

Säteilyturvakeskuksen raportti kertoo käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta vuoden 2020 viimeisen kolmanneksen aikana. STUK valvoo käytetyn loppusijoituslaitoksen rakentamista, tarkastaa Posivan tekemiä suunnitelmia ja suunnittelee omaa valvontaansa, kun laitos siirtyy käyttöönottovaiheeseen.

Fortum Oy:n ja Teollisuuden Voima Oyj:n yhdessä omistama Posiva Oy rakentaa Eurajoen Olkiluotoon loppusijoituslaitosta Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksissa syntyvälle käytetylle ydinpolttoaineelle.  Posiva etenee parhaillaan kohti vaihetta, jossa se voi jättää laitoksen käyttölupahakemuksen valtioneuvostolle.

STUKin kolmannesvuosiraportissa todetaan, että turvallisuustilanne hankkeessa on nyt kohtuullisen hyvä.  Projektipäällikkö Päivi Mäenalanen STUKista toteaa, että kohtuullisen hyvä tarkoittaa sitä, että Posiva on tähän asti kyennyt ratkaisemaan loppusijoitukseen liittyvät asiat turvallisesti ja vaatimusten mukaisesti. STUKille toimitettujen aineistojen laatu ei kuitenkaan ole ollut aina ensimmäisellä tarkastuskerralla riittävän hyvä.

Turvallisuushuolet liittyvät Posivan hankkeelle asettamaan aikatauluun. Asialla ei ole suoraa vaikutusta ydin- ja säteilyturvallisuuteen, mutta siihen on kuitenkin kiinnitettävä huomiota. Aikatauluvaatimukset ja töiden kiriminen eivät saa heikentää turvallisuuteen liittyvien asioiden huomioon ottamista.


Lisätietoja:
Projektipäällikkö Päivi Mäenalanen, puh. (09) 759 88 377
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Ydinturvallisuus
Päivitetty
4.3.2021 klo 18:05

Osion etusivun kuvanosto Suomen ydinvoimalaitokset

Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitokset.

Suomen ydinvoimalaitokset

Suomessa on sähköntuotannossa neljä ydinvoimalaitosyksikköä. Kaksi niistä on Eurajoen Olkiluodossa ja kaksi Loviisassa.

Lisätietoa Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksista

Osion etusivun kuvanosto STUKin ydinturvallisuusvalvonta

Tarkastus ydinvoimalaitoksella.

STUK valvoo ydinturvallisuutta

Ydinenergialain mukaan luvanhaltijan on huolehdittava ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta. STUK varmistuu valvonnallaan siitä, että luvanhaltija kantaa vastuunsa.

Ydinturvallisuusvalvonnasta lisätietoa STUK valvoo -osiossa

Osion etusivun tekstinosto Ydinvoimalaitokset ja laitoshankkeet Kolmannesvuosiraportointi

STUK julkaisee valvonnan tulokset kolmannesvuosiraporteissa

STUK julkaisee ydinturvallisuusvalvonnan tulokset kolmannesvuosittain. Tutustu käyvien ydinvoimalaitosyksiköiden sekä laitoshankkeiden raportteihin STUK valvoo -osiossa.

Osion etusivun linkkilista Aiheet Ydinvoimalaitokset