UV-säteily UV-säteily
UV-säteily

Suojaudu auringolta oikein

Suojaudu auringolta oikein

Vältä palamista ja totuttaudu aurinkoon varovasti. Toistuva palaminen lisää riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan. Sen takia palamista pitää välttää. Erityisen tärkeää auringon ultravioletti (UV) -säteilyltä suojautuminen on lapsille ja vaaleaihoisille, punatukkaisille ja pisamaisille (ihotyypit I ja II).

Pidä siesta

Vuorokauden aikana kertyvästä UV-annoksesta noin puolet tulee kello 11-15 välillä. Auringonpaahteen välttäminen keskipäivän tunteina pienentää saadun säteilyn määrää tehokkaasti.

Vetäydy varjoon

Varjossa UV-säteilyä on puolet vähemmän kuin auringossa. Jotta varjo antaisi täyden suojan, pitää suuren osan taivaastakin peittyä puiden tai rakennusten taakse. Säteilyn siroamisen takia UV-säteilystä korkeintaan puolet tulee suoraan auringosta, ja loput tasaisesti koko taivaalta. Tästä syystä uimarannalla tai vesillä oltaessa aurinko polttaa ihoa erityisen tehokkaasti.

Pysy pystyssä

Tärkein syy aurinkorannalla palamiseen on makuuasento. Makailija saa nelinkertaisen määrän UV-säteilyä pystyasennossa puuhailevaan verrattuna. Liikuttaessa altistuminen jakautuu myös tasaisemmin eri ihoalueille.

Paita päälle

Parhaan UV-suojan tarjoaa peittävä vaatetus. Useimmat kesävaatteet tarjoavat hyvän suojan UV-säteilyä vastaan. Kankaan ominaisuuksilla on merkitystä UV-suojausta mietittäessä. Jos vaate on tehty värikkäästä tai tiiviisti kudotusta kankaasta, se tarjoaa iholle vaaleaa tai ohutta kangasta paremman UV-suojan, koska tiiviistä tai värikkäästä kankaasta UV-säteily ei pääse niin helposti läpi kankaan läpi iholle. Läpinäkyvä tai pitsimäinen kangas ei suojaa UV-säteilyltä juuri ollenkaan, koska UV-säteily pääsee kankaan läpi vaivatta. Vaatetta valitessa kannattaa kuitenkin valita sellainen väri ja malli, jota on helppo ja miellyttävä pitää myös lämpimällä säällä, esim. väljät, peittävät  ja vaaleahkot vaatteet. Hyvä hattu suojaa kasvot, kaulan ja korvat.

Golfinpelaaja, jolla päässään lippalakki ja aurinkolasit.

Lisää suojaa aurinkosuojavoiteilla

Aurinkovoiteet sisältävät suoja-aineita, jotka vähentävät UV-säteilyn, erityisesti UVB-säteilyn pääsyä iholle.

Suojakerroin kertoo tuotteen tehon. Etenkin herkkäihoisten kannattaa valita suuri suojakerroin aurinkosuojavoiteeseensa. Suurikaan suojakerroin ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa UV-säteilyä vastaan. Voiteesta huolimatta iho saa säteilyä sitä enemmän mitä kauemmin auringonpaisteessa oleskellaan. Aurinkovoiteita tulisi käyttää ihon säteilyrasituksen vähentämiseksi eikä auringossa oleskelun pidentämiseksi.

Alle kaksivuotiaiden iholle ei suositella käytettävän suojavoiteita lainkaan, vaan iho tulisi suojata vaatteilla tai varjolla, ja isompienkin lasten iholla kannattaa käyttää lähinnä lapsille tarkoitettuja aurinkorasvoja.

Aurinkosuojavoiteen tarjoama suoja riippuu suojakertoimen lisäksi iholle levitettävän voiteen määrästä. Yleensä Ihmiset levittävät iholleen huomattavasti vähemmän  - ja harvemmin - suojavoidetta, kun niiden valmistajat ovat suunnitelleet. Kun voidetta on ohuempi kerros kuin pitäisi, suojavaikutus jää huomattavasti pienemmäksi kuin pakkauksessa ilmoitettu suojakerroin.

Aurinkosuojavoidetta kannattaa levittää iholle hyvissä ajoin ennen aurinkoon menoa ja muistaa lisätä auringossa oleskelun jatkuessa. Voidetta pitää muistaa lisätä uimisen ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen. Samoin jos hikoilee niin voimakkaasti, että rasva valuu pois iholta.

Aurinkolasit silmille

Suojaa silmät aurinkolaseilla. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska lapsen silmän linssi päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen ja säteily voi tunkeutua verkkokalvolle asti rappeuttaen sitä. Hyvät aurinkolasit ovat suuret ja suojaavat myös sivulta tulevalta UV-säteilyltä. Aurinkolaseissa oleva merkintä UV 100% tai UV 400 kertoo, että lasit suodattavat UV-säteilyn kokonaan.

Tarkista UV-indeksi

UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta. Suomessa UV-indeksin suurin arvo on 7, joka saavutetaan keskikesällä keskipäivällä etelärannikolla.

Kesäaikaan UV-säteilyn voimakkuus Suomessa esitetään säätiedotusten yhteydessä. UV-säteilystä varoitetaan, jos UV-indeksin arvo on 6 tai sitä enemmän. Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyy UV-indeksiennusteet koko maailmalle.