UV-säteily UV-säteily
UV-säteily

#Suniho -kampanja

Auringon UV-säteily vaurioittaa ja vanhentaa ihoa. Auringossa palanut iho voi myös tehdä kipeää pitkään. UV-säteilylle altistuminen on merkittävin ihosyövän riskitekijä. Oikealla suojautumisella jopa 95 prosenttia ihosyövistä on kuitenkin estettävissä. Auringolta suojautuminen on siis paitsi järkevää, myös todella tärkeää. Onneksi suojautuminen on tosi helppoa. #suniho on sun ainoo iho – kuuntele sitä.

alt=""

Sisältö tällä sivulla

Vinkit suojautumiseen

#suniho ei halua käristyä

Vaate on paras suoja auringolta. Valitse paita päälle hellekelillä, sillä pelti paljaana tai vähissä vaatteissa saatat käräyttää ihosi ja vaurioittaa sitä loppuiäksesi. Muista myös lippis ja aurinkolasit niin tyyli (ja aurinkosuoja) on täydellinen!

#suniho tarvitsee varjoa

Varjoon hakeutuminen kirkkaalla säällä kannattaa. Ihanan, mutta petollisen paahteen välttäminen keskipäivän tunteina vähentää iholle osuvan UV-säteilyn määrää tehokkaasti. Tiesitkö muuten, että päivän UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11 ja 15 välillä? Vältät pahimman porotuksen, kun kirmaat lenkille heti aamulla tai valitset keskipäivän biitsireissun sijaan vilvoittavan iltauinnin.

#suniho rakastaa suojakerrointa

Iho rakastaa kunnon suojakerrointa. Mitä korkeampi suojakerroin aurinkovoiteessa, sen parempi – aurinkoisella säällä vähintään 30. Suojakerroin kertoo tuotteen tehosta, mutta vahvakaan voide ei yksin riitä. Voiteesta huolimatta iho saa sitä enemmän uv-säteilyä, mitä kauemmin auringossa oleilee. Voide suojaa ihoa uv-säteilyn aiheuttamalta rasitukselta ja heikentää säteilyn vaikutusta iholla, mutta ei estä sitä kokonaan. Muista lisätä voidetta pitkin päivää, etenkin aina uinnin jälkeen.

#suniho - kuuntele sitä

Vesi viilentää helteellä. Kun on kuuma ja aurinko porottaa, kroppa kaipaa erityisen paljon nesteytystä. Jotta juominen ei unohtuisi, kannattaa kantaa omaa juomapulloa mukana – sen voi täyttää aina uudestaan raikkaalla, kylmällä vedellä.

Tietoa ulkona työskentelevälle ja työnantajalle

Ulkotöissä olet usein pitkiä aikoja auringolle alttiina. Lisäksi kuumuudessa työskentely kuormittaa elimistöä ja voi heikentää työviihtyvyyttä ja suorituskykyä. On tärkeää suojautua auringolta työpäivän aikana. Jos auringolta suojautuminen töissä mietityttää, kysy neuvoa esihenkilöltäsi tai lue lisää fressis.fi/suniho.

#Suniho-kampanja

#Suniho on Säteilyturvakeskuksen (STUK) kampanja, joka kannustaa auringolta suojautumiseen. Kampanjassa ovat mukana myös Syöpäjärjestöt ja Ilmatieteen laitos.

alt=""