UV-säteily UV-säteily
UV-säteily

Ihotyyppien sietokyky vaihtelee

Ihotyyppien sietokyky vaihtelee

Ihotyyppien sietokyky vaihtelee: ihmiset voidaan jakaa karkeasti kuuteen eri ihotyyppiin sen mukaan, miten hyvin iho sietää aurinkoa. Herkästi palavilla ja huonosti ruskettuvilla (ihotyypit I ja II) on suurempi riski sairastua melanoomaan.

Lasten iho on ohuempi eikä pysty tuottamaan pigmenttiä samalla tavalla kuin aikuisten iho, joten heidät luokitellaan herkimpään ihotyyppiin I.

Helpoin tapa selvittää oma ihotyyppi on vastata kahteen kysymykseen:

  • Palaako ihosi joka kesä ensimmäisinä kertoina auringossa?
  • Rusketutko aurinkoa otettuasi?

Harvat ihmiset kuuluvat puhtaasti vain yhteen tiettyyn ihotyyppiin. Ihotyyppiluokitus on vain suuntaa antava.

Ihotyyppi Palaa Ruskettuu
I kyllä ei
II kyllä joskus
III joskus kyllä
IV ei kyllä
V luonnostaan ruskea iho
VI luonnostaan musta iho


I-tyyppiin kuuluvat ovat usein hyvin vaaleaihoisia, punatukkaisia ja pisamaisia, palavat auringossa hyvin nopeasti eivätkä rusketu lainkaan.

II-tyypin ihmiset ovat vaaleaihoisia ja vaaleatukkaisia sekä sini- tai vihreäsilmäisiä, jotka palavat usein ja ruskettuvat hieman.

III-tyyppiin kuuluvat ovat tyypillisesti ruskeatukkaisia ja harmaa- tai ruskeasilmäisiä. He kestävät aurinkoa suhteellisen hyvin, palavat joskus ja ruskettuvat hyvin.

IV-tyyppiin kuuluvilla on vaaleanruskea/oliivinvärinen iho, ruskeat silmät ja tummanruskea tai musta tukka. He palavat harvoin ja ruskettuvat hyvin.

Eurooppalaiset kuuluvat useimmiten näihin neljään ihotyyppiin. Kolmannes suomalaisista kuuluu tyyppeihin I tai II ja noin puolet tyyppiin III. Vain joka kymmenes on IV-tyyppiä, joka on vallitseva Etelä-Euroopassa.

Ihotyyppiin V ja VI kuuluvat ovat luonnostaan tummaihoisia ja -tukkaisia sekä sietävät hyvin aurinkoa. V-tyyppiin kuuluvat ovat ruskeaihoisia ja mustatukkaisia, esimerkiksi pohjoisafrikkalaiset ja intialaiset kuuluvat ihotyyppiin V. Ihotyyppiin VI kuuluvilla on musta iho ja musta tukka, tyypillisesti afrikkalaiset kuuluvat ihotyyppiin VI. Näillä ihotyypeillä ihosyöpä on harvinainen.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä: