UV-säteily UV-säteily
UV-säteily

Auringon ultraviolettisäteily

Auringon ultraviolettisäteily

Auringon ultraviolettisäteily (UV) on merkittävin UV-säteilyn lähde elinympäristössä. Ihon altistuminen suurille määrille UV-säteilyä ja ihon palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään.

Maahan tulevasta auringon ultraviolettisäteilystä 95 prosenttia on UVA-säteilyä. UVB-säteilyä pääsee ilmakehään asti noin viisi prosenttia ja UVC suodattuu kokonaan.

UVB-säteily polttaa ihoa. Se uppoaa ihon pintaosiin ja sen vaikutuksesta iho paksuuntuu ja ruskettuu. Paksuuntunut ihokerros suojaa kudoksia UV-säteilyn haittavaikutuksilta yhdessä ruskettumisen eli pigmentin lisääntymisen kanssa. Ihon altistuminen suurille määrille UV-säteilyä ja ihon palaminen lisää kuitenkin riskiä sairastua ihosyöpään.

UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä sekä aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Myös UVA-säteily edistää ihosyövän syntyä.

UVC-säteily suodattuu kokonaan pois ilmakehän yläkerroksissa. UVC-säteily on erittäin polttavaa, ja sitä käytetään esimerkiksi erikoislampuissa, jotka on tarkoitettu bakteerien tappamiseen.

UV-indeksillä kuvataan ultraviolettisäteilyn voimakkuutta. Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyy UV-indeksiennusteet koko maailmalle. Mitä suurempi UV-indeksi, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta.

UVI-ennusteen saa Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelun lisäksi käyttöön myös Ilmatieteen laitoksen ja Suomen Syöpäyhdistyksen yhdessä kehittämän tekstiviestipalvelun avulla. Tekstiviesti kertoo UVI-ennusteen useaan tuhanteen kaupunkiin ja lomakohteeseen Suomessa ja maailmalla.

Onko UV-säteily lisääntynyt?

Ilmakehään päästettyjen kloori- ja bromiyhdisteiden havaittiin 1980-luvun alussa vähentävän otsonin määrää yläilmakehässä (eli 10 - 50 kilometrissä). Ilmakehän otsonia tarvitaan vaimentamaan suhteellisen lyhytaaltoista UVB-säteilyä. Juuri UVB-säteily on kaikkein haitallisinta elolliselle luonnolle.

Ihoa polttava UV-säteily on lisääntynyt arviolta noin 12 prosenttia. Tämä voi pitkällä aikavälillä lisätä ihosyöpiä 20 - 30 prosenttia, jos elintavat pysyvät ennallaan. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, onko UV-säteily todella lisääntynyt pysyvästi. Luotettavan trendiarvion tekeminen on hankalaa, koska otsonikerroksen paksuuden luonnollinen vaihtelu sekä pilvisyyden vaihtelu vaikuttavat mitattuun UV-annokseen. Lisäksi UV-säteilyn tarkka mittaaminen on hyvin vaikeaa.

Otsonisuojelusopimusten arvioidaan pysäyttävän lähivuosina otsonin määrän vähenemisen ilmakehässä. Sen ehtona kuitenkin on, että sopimuksia noudatetaan tiukasti. Jos ihmiskunta olisi jatkanut entiseen tapaan otsonikerroksen tuhoamista, olisi uusimpien arvioiden mukaan vastassa ollut suuren mittaluokan ympäristökatastrofi. Otsonisuojelu viitoittaa tietä muille ilmakehän ja ilmaston muuttamista ehkäiseville toimille.