Säteilyvaaraan on varauduttu Säteilyvaaraan on varauduttu
Säteilyvaaraan on varauduttu

Joditabletit

Radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen voidaan vähentää ottamalla lääkejoditabletti (Jodix). Tehokkuus riippuu oikeasta ajoituksesta. Sen vuoksi niitä pitää ottaa vain viranomaisen kehotuksesta.

Vakavassa ydinvoimalaitosonnettomuudessa voi ilmaan vapautua radioaktiivista jodia. Jodille on ominaista, että se keräytyy kilpirauhaseen päästessään esimerkiksi hengityksen kautta elimistöön. Kilpirauhasen saama säteilyannos voi aiheuttaa kilpirauhassyöpää tai vajaatoimintaa.

Jos on odotettavissa, että hengitettävässä ilmassa on suuria määriä radioaktiivista jodia, ihmisiä kehotetaan ottamaan lääkejoditabletti (Jodix). Ohjeen mukaisella joditabletin ottamisella estetään radioaktiivisen jodin kerääntyminen kilpirauhaseen. Tabletin sisältämä ei-radioaktiivinen kaliumjodidi täyttää kilpirauhasen niin, että radioaktiivisen jodin imeytyminen rauhaseen estyy.

Joditabletteja on saatavilla myös ravintolisänä. Niissä on kuitenkin paljon vähemmän jodia kuin lääketableteissa (Jodix), eivätkä ne siksi sovellu käytettäväksi säteilyvaaratilanteessa.

Joditablettien ottaminen on erityisen tärkeää lapsille ja raskaana oleville naisille, sillä lasten ja sikiön kilpirauhaset ovat herkempiä säteilylle kuin aikuisten. Jos tabletteja ei ole riittävästi, annetaan tabletit lapsille ja raskaana oleville.

Oikea ajoitus on tärkeä. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee. Joditabletit eivät suojaa muilta radioaktiivisilta aineilta.

Joditabletti suojaa vain kilpirauhasta eikä vähennä muuta altistusta. Niitä ei pidä lähteä ulos hankkimaan silloin, kun on jo kehotettu siirtymään sisälle . Suojautumalla sisätiloihin vähennetään merkittävästi hengityksen kautta kehoon joutuvien radioaktiivisten aineiden määrää, ja tällöin myös kilpirauhasen annos pienenee. Joditabletin ottaminen onkin sisätiloihin suojautumista täydentävä toimi.

Näin käytät joditablettia

 • Ota joditabletti vain viranomaisen kehotuksesta oikean ajoituksen varmistamiseksi. Ohjeet kuulet radiosta ja televisiosta. Noudata annostelussa pakkauksen ohjetta.
 • Joditablettien ottaminen on erityisen tärkeätä lapsille ja raskaana oleville.
 • Ota vain yksi annos. Sen antama suoja säilyy noin vuorokauden. Päästöpilven aiheuttama altistus hengityksen kautta kestää todennäköisesti vain muutaman tunnin. Jos päästö uusiutuu tai jatkuu pitkään, annetaan kehotus uudesta annoksesta radiossa ja televisiossa.

Älä ota joditablettia

 • jos olet aiemmin saanut vakavan allergisen reaktion jodista
 • jos sairastat tai olet sairastanut jotakin kilpirauhassairautta
  • Kilpirauhassairautta sairastavan henkilön on tarvittaessa keskusteltava oman hoitavan lääkärin kanssa joditabletin ottamisesta.
  • Jos kilpirauhasen vajaatoiminta on lievää ja kilpirauhasen osa toimii, joditabletin voi ottaa viranomaisen ohjeen mukaisesti.
 • jos kilpirauhanen on poistettu tai toimimaton, sillä joditabletti suojaa toimivaa kilpirauhasta eikä siitä ole näin ollen hyötyä

Jos sinulla on muita sairauksia tai yliherkkyyksiä tai jos käytät muita lääkkeitä, varmista lääkkeen sopivuus pakkausselosteesta, apteekista tai lääkäriltäsi. Lue tarkempi pakkausseloste (pdf-tiedosto).

Mistä saa joditabletteja

Joditabletteja voi ostaa apteekeista.

Suomen viranomaiset kehottavat

 • väestöä hankkimaan joditabletteja koteihinsa ja loma-asuntoihinsa
 • taloyhtiöitä varaamaan taloyhtiön väestönsuojiin joditabletteja asukkaiden tarpeeseen
 • työpaikkoja, kouluja, terveyskeskuksia, päiväkoteja ja muita hoitolaitoksia hankkimaan joditabletteja jokaista työntekijää ja asiakasta varten.

Voimayhtiöt huolehtivat joditablettien hankkimisesta ja jakelusta viiden kilometrin säteellä ydinvoimalaitoksesta.

Usein kysyttyä joditableteista