

Säteilyvaara

Säteilyvaara
Vakavan säteilyvaaratilanteen todennäköisyys Suomessa on pieni. Koska onnettomuuden riski on kuitenkin olemassa, on siihen varauduttu. Säteilyturvakeskus pitää yllä jatkuvaa valmiutta poikkeavien säteilytilanteiden varalta.

Säteilyvaaraan varautuminen
Valmiustoiminnan tavoitteena on vaaran nopea havaitseminen ja tehokkaat toimenpiteet väestön suojaamiseksi säteilyn vahingollisilta terveysvaikutuksilta.
Suomalaisten turvallisuudesta huolehditaan 
Vapaaehtoinen säteilymittausjoukkue vahvistaa Suomen mittausvalmiutta
STUK on yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ja Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) kanssa kouluttanut ja varustanut säteilymittausjoukkueen STUKin ja muiden viranomaisten tueksi. Tulisitko mukaan toimintaan?
Lisätietoa mittausjoukkueesta ja koulutuksesta 
Säteilyvaara ja suojautuminen - Näin toimit vaaratilanteessa
Vakavan säteilyvaaratilanteen todennäköisyys Suomessa on hyvin pieni. Koska onnettomuuden riski on kuitenkin olemassa, on siihen varauduttu. Tiedätkö sinä, miten toimia vaaratilanteessa? Toimintaohjeet löytyvät STUKin uudesta esitteestä.
Esite Julkari.fissä Miten toimia säteilyvaaratilanteessa
Mahdollisessa vaaratilanteessa kannattaa suojautua sisälle, seurata viranomaisten antamia ohjeita ja välttää puhelimen käyttöä. Joditabletti on syytä ottaa vasta kun viranomaiset suosittelevat sitä.
Säteilyvaara ja suojautuminen -esite
Esitteessä kerrotaan, mikä Suomea voisi uhata, suojautumisesta säteilyvaaratilanteessa sekä säteilyn terveysvaikutuksista. (Julkari.fi)
Ohjeistus suojelutoimista
STUK julkaisi vuonna 2020 ohjeet toimenpiteistä, joilla suojellaan ihmisiä ja yhteiskunnan toimintoja säteilyvaaratilanteissa. Ohjeet on julkaistu STUKin VAL 1- ohjeessa. Vuonna 2014 julkaistiin yhteispohjoismaiset suojelutoimiohjeet.
Säteilytilanneohje
Ohjeessa kuvataan eri viranomaisten ja muiden toimijoiden vastuut ja tehtävät säteilyvaaratilanteessa. Ohje antaa perusteet toiminnan suunnittelulle ja toimeenpanolle sellaisissa säteilyvaaratilanteissa, joista voi aiheutua vaaraa ihmisten terveydelle. Opas on julkaistu sisäministeriön julkaisusarjassa.
Säteilytilanne tänään
Suomessa on automaattinen ulkoisen säteilyn valvontaverkko, johon kuuluu noin 250 mittausasemaa eri puolilla Suomea. Mittaustulokset löytyvät Säteily ympäristössä -osiosta.
Nordic Manual
Pohjoismaiden säteily- ja ydinturvallisuusviranomaiset vaihtavat tietoa keskenään. Onnettomuuksiin ja niihin varautumiseen liittyvät yhteistyötä, tiedonvaihtoa ja avunantoa koskevat järjestelyt on koottu viranomaisten hyväksymään asiakirjaan, Nordic Manual´iin.