Säteilyn käyttö kauneudenhoidossa

Moni kauneudenhoitoon käytettävä tekniikka perustuu ihon tai kehon käsittelyyn ionisoimattomalla säteilyllä. Käytettyjä tekniikoita ovat muun muassa laser, valopulssit (IPL), radiotaajuinen säteily (RF), ultraääni, infrapuna- ja ultraviolettisäteily. Näitä tekniikoita käytetään esimerkiksi tatuoinnin tai karvojen poistoon, ihon parantamiseen (kiinteyttämiseen), rasvan tai selluliitin poistoon, geelilakan kovettamiseen tai ihon puhdistamiseen. Turvallisuusnäkökohtien huomioiminen hoidoissa on tärkeää, koska liian voimakas säteily voi aiheuttaa monenlaisia vaurioita.

Jos olet raskaana

Jos olet raskaana

Erityisesti raskaana olevien tulee huomioida hoitotoimenpiteiden riskit. Esimerkiksi ultraäänikavitoinnissa voimakas ultraääni voi kohdentua sikiöön vaarantaen tämän terveyden. Lisäksi kavitointi voi vapauttaa rasvakerrokseen sitoutuneita aineita, jotka muodostavat riskin sikiölle ja imetettävälle lapselle.

STUKin tiedote 22.3.2017

Laserit kauneudenhoidossa

Luokan 4 laser ylittää ihoaltistuksen enimmäisarvot, joten sitä voi käyttää ihon käsittelyyn vain lääkärin määräyksestä tai valvonnassa. Yleisiä luokan 4 lasereilla tehtäviä toimenpiteitä ovat muun muassa tatuointien ja karvojen poisto.

Tietoa kauneudenhoidon ammattilaisille

Kauneudenhoitopalveluissa, joissa käytetään ionisoimatonta säteilyä, ei saa ylittää altistuksen enimmäisrajoja ja toiminnanharjoittajan on varmistauduttava siitä, että palvelusta ei aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle. Muualla kuin terveydenhuollon toimintayksiköissä tapahtuvaa ionisoimattoman säteilyn käyttöä valvoo Suomessa Säteilyturvakeskus.