Säteilyn käyttö kauneudenhoidossa

Säteilyn käyttö kauneudenhoidossa

Moni esteettinen tai kosmetologinen laitehoito perustuu ihon tai kehon käsittelyyn ionisoimattomalla säteilyllä. Käytettyjä tekniikoita ovat muun muassa optinen säteily, radiotaajuinen säteily (RF-säteily) sekä ultraääni. Optiseen säteilyyn sisältyy näkyvän valon lisäksi laser-, ultravioletti- ja infrapunasäteily. Näitä tekniikoita käytetään esimerkiksi tatuointien tai karvojen poistoon, ihomuutosten hoitoihin, vartalon muotoiluun kuten rasvan tai selluliitin poistoon, kynsi- tai geelilakan kovettamiseen ja ihon puhdistamiseen. Turvallisuusnäkökohtien huomioiminen hoidoissa on tärkeää, koska liian voimakas säteily voi aiheuttaa monenlaisia vaurioita.

Osion etusivun kuvanosto Säteilyn käyttö kauneudenhoidossa Ultraäänikavitaatio

Piirroskuva raskaana olevan naisen kohdusta ja sikiöstä, jota nainen suojelee käsillään.

Jos olet raskaana

Erityisesti raskaana olevien tulee huomioida kosmeettisten hoitotoimenpiteiden riskit. Esimerkiksi vartalon ultraäänikavitaatiohoidoissa voimakas ultraääni voi kohdentua sikiöön vaarantaen tämän terveyden. Lisäksi ultraäänikavitaatio voi vapauttaa rasvakerrokseen sitoutuneita aineita, jotka muodostavat riskin sikiölle ja imetettävälle lapselle.

STUKin tiedote 22.3.2017

Osion etusivun tekstinosto Laserit kauneudenhoidossa

Laserit kauneudenhoidossa

Luokan 4 laser ylittää ihoaltistuksen enimmäisarvot, joten sitä voi käyttää ihon käsittelyyn vain lääkärin määräyksestä tai valvonnassa. Yleisiä luokan 4 lasereilla tehtäviä toimenpiteitä ovat muun muassa tatuointien ja karvojen poisto.

Osion etusivun tekstinosto Tietoa ammattilaisille

Tietoa kauneudenhoidon ammattilaisille

Kauneudenhoitopalveluissa, joissa käytetään ionisoimatonta säteilyä, toiminnanharjoittajan on varmistauduttava siitä, että palvelusta ei aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle. Muualla kuin terveydenhuollon toimintayksiköissä tapahtuvaa ionisoimattoman säteilyn käyttöä valvoo Suomessa Säteilyturvakeskus.

Säteilyn käyttö kauneudenhoidossa Erilaiset hoidot nosto

Erilaiset hoidot ja niiden riskit

Ionisoimatonta säteilyä hyödynnetään usein kauneudenhoidossa. Turvallisuusnäkökohtien huomioiminen hoidoissa on tärkeää, sillä liian voimakas säteily voi aiheuttaa erilaisia vaurioita. Säteilyturvakeskus valvoo ionisoimattoman säteilyn käytön turvallisuutta kauneudenhoidossa.