Talon sähköverkon laitteet ja johdot

Yleisesti pientaajuiset sähkö- ja magneettikentät suomalaisissa kodeissa alittavat väestön suositusarvot reilusti. Sähkökentän taustataso on noin 0,01 kV/m, joka on viidessadasosa väestön suositusarvosta pitkäaikaiselle altistumiselle. Magneettikentän taustataso kodeissa on vähän alle 0,1 µT, joka on tuhannesosa väestön suositusarvosta pitkäaikaiselle altistumiselle.

Talon sähköverkon laitteiden ja johtojen jännitteet ovat pieniä eivätkä siten synnytä merkittäviä sähkökenttiä ympärilleen. Taustatason 0,1 µT ylittäviä magneettikenttiä voi olla talon sähköverkon laitteiden ja johtojen välittömässä läheisyydessä. Kiinteistömuuntamon yläpuolella sijaitsevassa asunnossa voi olla muutaman mikroteslan magneettikenttiä. Suuri  sähköpääkeskus, esim. kerrostalon sähköpääkeskus, saattaa aiheuttaa lähelleen näin suuren magneettikentän. Sen magneettikenttä kuitenkin vaimenee nopeasti tyypilliseen taustatasoon jo parin metrin etäisyydellä keskuksesta. Yksittäisen asunnon sähköpääkeskuksen tai sulaketaulun magneettikenttä pienenee jo alle puolen metrin etäisyydellä taustatasoon.

Taustatason ylittäviä magneettikenttiä voi olla myös talon metallirakenteiden läheisyydessä, jos talossa on vanhanaikainen sähköasennus, jossa on käytetty vain neljää johtoa eli kolmea vaihejohdinta ja nollajohdinta. Silloin kaikki taloon tuleva sähkövirta palaa nollajohtimen ja niihin liitettyjen metallirakenteiden kautta syöttökohteeseen harhavirtoina, jotka aiheuttavat magneettikentän. Nykyaikainen sähköasennus on poistanut nämä harhavirrat ja magneettikentät.

 

Jaa tämä sivu

Onko sinulla kysyttävää? Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä:

Yhteyshenkilö

Yhteyshenkilö