STUK suosittelee noudattamaan järkevää varovaisuutta

STUK suosittelee noudattamaan järkevää varovaisuutta

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (1045/2018) ei rajoita rakentamista tai oles-kelua voimajohtojen reunavyöhykkeellä, joka alkaa johtoaukean reunasta ja ulottuu johtoalueen reunaan. Voimajohtojen johtoaukealle ei saa rakentaa  muista syistä. Pitkäaikaisen magneettikenttäaltistuksen riskeistä on kuitenkin epäilyjä, joten turhaa altistusta magneettikentälle kannattaa välttää.

Tieteellinen epävarmuus lasten leukemian ja voimajohtojen magneettikenttien välisestä mahdollisesta yhteydestä voi ymmärrettävästi huolestuttaa lapsiperheitä. Siksi STUK suosittelee välttämään lasten pysyvään oleskeluun tarkoitettujen tilojen, kuten asuinrakennusten, päiväkotien ja koulujen, rakentamista alueille, joissa magneettivuon tiheys ylittää jatkuvasti noin 0,4 µT tason. Kun suunnitellaan rakentamista voimajohtojen lähelle, voi Säteilyturvakeskukselta tarvittaessa pyytää lausunnon säteilyturvallisuudesta.

Voimajohtojen sähköturvallisuuteen, kuten nostimilla työskentelyyn ja metsätöihin voimajohtojen alla, liittyvissä kysymyksissä auttavat valtakunnallinen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj sekä sähköyhtiöt.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä:
Jätä soittopyyntö +358 9 759 882 59

Yhteyshenkilö

Yhteyshenkilö

  • Lauri Puranen / Johtava asiantuntija
    puh. +358975988457