Radon Radon
Radon

Ilman radonia -kampanja Pirkanmaalla

Ilman radonia -kampanja Pirkanmaalla

Ilman radonia -kampanja toteutettiin Pirkanmaalla joulu-tammikuussa 2016. Säteilyturvakeskus (STUK) tarjosi Pirkanmaan alueen 22 kunnan asukkaille radonmittauksia alennettuun hintaan. Kampanjan tarkoituksena on löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia, ja antaa neuvoja radonpitoisuuden alentamiseen. Ilman radonia -kampanjan päätavoitteena on radonin aiheuttamien keuhkosyöpien vähentäminen.

Pirkanmaalla on mitattu radonpitoisuus noin 13 prosentissa pientaloasunnoista. Mitattujen asuntojen radonpitoisuuden keskiarvo on 270 becquereliä kuutiometrissä ilmaa (Bq/m3).

Kampanjan aikana Pirkanmaan 22 kampanjakunnassa tehtiin radonmittaus yhteensä 960 asunnossa. Niissä radonpitoisuuden keskiarvo oli 210 becquereliä kuutiometrissä ilmaa (Bq/m3) ja suurin pitoisuus oli 5580 Bq/m3. Ohjearvo 200 Bq/m3 ylittyi 352 asunnossa (37 %).

Harjujen takia radonpitoisuudet voivat olla korkeita

Pirkanmaalla enimmäisarvon ylityksiä löytyy kaikissa kunnissa, erityisesti Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Ruovedellä, Pälkäneellä, Nokialla ja Ylöjärvellä.

Radonpitoisuudet voivat vaihdella paljon jo pienelläkin alueella. Säteilyturvakeskuksen internetsivuilta löytyy radonmittausten tilastoja kunnittain ja postinumeroalueittain. Pirkanmaan postinumeroalueista suurimmat radonpitoisuudet löytyvät Pispalasta ja Länsi-Amurista. Muita korkean radonpitoisuuden postinumeroalueita ovat Ruovesi Keskus-Nenonen, Vehkajärvi, Rahola, Messukylä, Lentävänniemi, Suorama, Kaivanto, Tahmela, Ylöjärvi Keskus, Tesoma, Keskussairaala-alue-Kauppi, Lamminpää, Mouhijärvi Keskus, Nattari, Epilä, Luoteis-Tampere, Kuhmajärvi, Kankaantaka, Haukiluoma-Ikuri, Kulju ja Pälkäne Keskus.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon sisäilman radonpitoisuus ei saisi ylittää enimmäisarvoa 400 Bq/m3. Uuden EU-direktiivin myötä tämä enimmäisarvo laskee vuoteen 2018 mennessä 300 Bq/m3 tai sen alapuolelle. Uudet asunnot pitäisi jo nyt rakentaa niin, että radonpitoisuus jää alle 200 Bq/m3.

Radonin torjunta on helppoa

Jos radonpitoisuus osoittautuu mittauksessa liian korkeaksi, on sen pienentämiseen olemassa helppoja ja toimivia tapoja. Tehokkaimmat korjausmenetelmä ovat radonimuri ja radonkaivo. Niillä on yleensä saatu radonpitoisuutta pienennettyä 70–90 prosenttia.

Asunnon radonkorjaus maksaa tyypillisesti 2000–4000 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna. Monet ihmiset tiedostavat nykyisin radonin aiheuttaman terveysriskin ja osaavat siksi kysellä radontuloksia asuntokaupan yhteydessä.

Radon on maaperästä ja kalliosta erittyvä hajuton ja väritön radioaktiivinen kaasu. Maaperän radonpitoinen ilma pääsee asuntoon alapohjassa olevien rakojen sekä huokoisten materiaalien kautta.

Radonin arvioidaan liittyvän Suomessa noin 300 keuhkosyöpään vuodessa. Keuhkosyöpäriski on sitä suurempi, mitä kauemmin ja mitä suuremmassa radonpitoisuudessa oleskelee. Radon lisää erityisesti tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä tuntuvasti.

Radon on yksi merkittävimmistä ympäristöaltisteista ja tärkein yksittäinen säteilyannoksen aiheuttaja Suomessa. Säteilyannos kertyy ihmiselle koko eliniän ajan, joten on tärkeää, että etenkin lapsia suojellaan ylimääräiseltä radonilta.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä: