Radon Radon
Radon

Ilman radonia -kampanja Kanta-Hämeessä

Ilman radonia -kampanja Kanta-Hämeessä

STUK järjesti Kanta-Hämeessa talvella 2016-2017 Ilman radonia -kampanjan. Kampanjan radonmittauksissa löytyi reilut 150 asuntoa, joiden sisäilmassa on liikaa radonia. Juhannuksen alla STUK kutsui mittauksen tehneitä asukkaita verkossa järjestettävään asukasiltaan, jossa kerrottiin radonista ja annettiin ohjeita radonpitoisuuden vähentämiseen.

Viime talvena Kanta-Hämeen radonkampanjassa mitattiin noin 400 asunnon sisäilman radonpitoisuus. Kampanjan suurimmat pitoisuudet löytyivät Hausjärveltä, Riihimäeltä ja Lopelta. Korkein mitattu arvo oli 3140 becquereliä kuutiometrissä ilmaa. Mitatuista asunnoista 150:ssä radonpitoisuus ylitti toimenpidearvon 200 becquereliä kuutiometrissä. Tällaisilla arvoilla radonpitoisuuden alentamiseksi on syytä ryhtyä toimenpiteisiin, sillä pitkäaikainen asuminen korkeassa radonpitoisuudessa lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

”Kaikkiaan Kanta-Hämeessä on arviomme mukaan tuhansia asuntoja, joissa radonpitoisuus on liian korkea ja joissa näin ollen tulisi tehdä korjauksia. Kanta-Hämeen harjut kuuluvat Suomen pahimpiin radonalueisiin. Lisäksi maakunnasta löytyy muita sora- ja hiekkamuodostumia, jotka eivät erotu mäkinä maastosta. Myös tällaisilla alueilla radonpitoisuudet ovat tyypillisesti korkeita”, kertoo tarkastaja Olli Holmgren STUKista.

Asukasilta verkossa

Juhannuksen alla STUK järjesti netissä tilaisuuden, jossa kerrottiin Kanta-Hämeen radontilanteesta ja annettiin neuvoja siitä, millä keinoin radonpitoisuutta voidaan vähentää. Videotallenteet tilaisuudesta löytyvät STUKin Youtube-kanavalta.

STUK järjesti Kanta-Hämeen radonkampanjan yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän kanssa. Mukana oli 11 kuntaa: Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela ja Ypäjä.

Radonin torjunta on helppoa

Jos radonpitoisuus osoittautuu mittauksessa liian korkeaksi, on sen pienentämiseen olemassa helppoja ja toimivia tapoja. Tehokkaimmat korjausmenetelmät ovat radonimuri ja radonkaivo. Niillä on yleensä saatu radonpitoisuutta pienennettyä 70–90 prosenttia.

”Asunnon radonkorjaus maksaa tyypillisesti 2000–4000 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna. Monet ihmiset tiedostavat nykyisin radonin aiheuttaman terveysriskin ja osaavat siksi kysellä radontuloksia asuntokaupan yhteydessä. On varmasti helpompi saada asunto myytyä, jos sen radonpitoisuuden tiedetään olevan pieni.