Radon Radon
Radon

Ilman radonia -kampanja Ahvenanmaalla

Ilman radonia -kampanja Ahvenanmaalla

Säteilyturvakeskus (STUK) järjesti Ahvenanmaalla tammikuussa 2017 Ilman radonia -kampanjan. Kampanjan tavoitteena oli lisätä ahvenanmaalaisten tietoisuutta sisäilman radonista ja sen aiheuttamasta keuhkosyöpäriskistä.

Kampanjan kohteeksi valikoitui Ahvenanmaa, koska STUKin tietojen mukaan ahvenanmaalaisista omakoti- ja rivitaloasunnoista vain noin kolmessa prosentissa on mitattu radonpitoisuus. Ahvenanmaalla on yli 9000 pientaloasuntoa, mutta mittaustuloksia on vain noin 300 asunnosta. Mitatuissa asunnoissa radonpitoisuudet ovat olleet korkeampia kuin Suomessa keskimäärin. Asunnoista lähes neljänneksessä radonia on ollut liikaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää arvoa 400 becquereliä kuutiometrissä ilmaa. Uuden EU-direktiivin tultua voimaan vuoteen 2018 mennessä, enimmäisarvo lasketaan 300 becquereliin kuutiometrissä tai sen alapuolelle. Uudet rakennukset on rakennettava niin, että radonpitoisuus on alle 200 becquereliä kuutiometrissä.

Radonkorjaus kannattaa

Radon on näkymätön ja hajuton radioaktiivinen kaasu, joka kulkeutuu sisäilmaan maaperästä. Pitkäaikainen altistus radonille lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radon lisää erityisesti tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä tuntuvasti.

Jos mittaus paljastaa, että sisäilmassa on liikaa radonia, on radonpitoisuuden pienentämiseen olemassa helppoja ja toimivia tapoja. Korjausmenetelmän valintaan vaikuttavat mitattu radonpitoisuus, rakennuksen alla oleva maaperä, täytemaa, talon rakenteet ja ilmanvaihto. Tehokkain korjausmenetelmä on radonimuri. Jossakin tapauksessa pelkkä huonosti toimivan ilmanvaihdon säätäminen voi riittää. Asunnon radonkorjaus maksaa keskimäärin 2000–4000 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna.

Ilman radonia -kampanja on osa sosiaali- ja terveysministeriön tukemaa valtakunnallista ohjelmaa.