Radon Radon

Radon

Radon

Osioetusivun ingressi Radon

Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä sisäilmassa. Koska radonia ei voi mitenkään aistia, on mittaaminen ainoa tapa saada radonpitoisuus selville. Helpointa radonin torjuminen on talon rakennusvaiheessa, mutta sisäilman korkeaa radonpitoisuutta voidaan alentaa myös esimerkiksi radonimurilla. Talon alla oleva maaperä on tärkein radonin lähde. Rakennukseen radon kulkeutuu perustuksessa olevien rakojen kautta.

Työpaikkojen radon

Radonvalvonnan päätavoitteena on, ettei yksikään työntekijä Suomessa altistu liikaa radonille. Lisätietoa Radon työpaikoilla -sivuilla

Radonmittausten tulokset ilmoitetaan STUKiin

Työnantajan on ilmoitettava työpaikalla tehtyjen radonmittausten tulokset STUKille (Säteilylaki 859/2018 146 ja 155 §), jos mittaus on tilattu STUKin hyväksymältä palveluntarjoajalta. STUKista tilattuja mittauksia ei tarvitse ilmoittaa. Ilmoitukset tehdään STUKin asioinnissa:

stukasiointi.stuk.fi
(sivusto ei toimi Internet Explorer -selaimella)

STUKin verkkoasiointi edellyttää käyttäjän vahvaa tunnistautumista Suomi.fi-palvelun kautta. Asiointiin kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. STUK saa vain mittauskohteeseen ja työnantajaan liittyvää tietoa.

Tietoa tunnistuksesta (Suomi.fi)

Ajankohtaista

Osion etusivun kuvanosto Radon Mittaukset postinumeroalueittain

Jääkiekon näköinen radonmittauspurkki kirjahyllyssä.

Tutustu oman asuinalueesi radontilanteeseen

Hae oman kuntasi tai postinumeroalueesi radonmittaustulokset. Pitoisuudet saattavat vaihdella suuresti jopa samalla postinumeroalueellakin.
Pientaloasuntojen radonpitoisuudet Suomen kunnissa

Osion etusivun kuvanosto Sisäilman radonilta on helppo suojautua -esite

Kuvituskuva.

Sisäilman radonilta on helppo suojautua -esite

Radonista, radonin terveyshaitasta, sen mittaamisesta ja torjunnasta kerrotaan STUKin esitteessä. 
Tutustu esitteeseen (Julkari.fi)

Osion etusivun tekstinosto Radon Kodin radonpitoisuuden mittaaminen on helppoa

Sisäilman radonpitoisuuden mittaaminen on helppoa

Huoneilman radonpitoisuus mitataan radonmittauspurkeilla. Mittausajaksi suositellaan kahta kuukautta syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana. Lisätietoa Palvelut-osiossa.

Osion etusivun tekstinosto Radon työpaikoilla

Radon työpaikoilla

STUK on työpaikkojen radonvalvontaa tekevä viranomainen Suomessa. Työpaikkojen radonpitoisuudelle on asetettu viitearvot säteilyasetuksessa. Radonpitoisuus ei saa säännöllisessä työssä ylittää arvoa 300 becquereliä kuutiometrissä.

Osion etusivun tekstinosto Radon Usein kysyttyä radonista

Usein kysyttyä radonista

Asiantuntijamme ovat vastanneet moniin radonaiheisiin kysymyksiin. Voit löytää Usein kysyttyä -palstalta vastauksen sinua askarruttavaan asiaan.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää radonista? Lähetä viesti: radontiimi (at) stuk.fi