


Radon
Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä sisäilmassa. Koska radonia ei voi mitenkään aistia, on mittaaminen ainoa tapa saada radonpitoisuus selville. Helpointa radonin torjuminen on talon rakennusvaiheessa, mutta sisäilman korkeaa radonpitoisuutta voidaan alentaa myös esimerkiksi radonimurilla. Talon alla oleva maaperä on tärkein radonin lähde. Rakennukseen radon kulkeutuu perustuksessa olevien rakojen kautta.
Tilaa radonmittaus
Työpaikkojen radon
Radonvalvonnan päätavoitteena on, ettei yksikään työntekijä Suomessa altistu liikaa radonille. Lisätietoa Radon työpaikoilla -sivuilla
Radonmittausten tulokset ilmoitetaan STUKiin
Työnantajan on ilmoitettava työpaikalla tehtyjen radonmittausten tulokset STUKille (Säteilylaki 859/2018, 146 ja 155 §), jos mittaus on tilattu STUKin hyväksymältä palveluntarjoajalta. STUKista tilattuja mittauksia ei tarvitse ilmoittaa. Ilmoitukset tehdään STUKin asioinnissa:
stukasiointi.stuk.fi
(HUOM. sivusto ei toimi Internet Explorer -selaimella)
STUKin verkkoasiointi edellyttää käyttäjän vahvaa tunnistautumista Suomi.fi-palvelun kautta. Asiointiin kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. STUK saa vain mittauskohteeseen ja työnantajaan liittyvää tietoa.
Asioinnissa testausseloste liitetään ilmoitukseen sähköisesti. Huolehdithan, että sinulla on laboratoriosta saamasi radonmittauksen testausselosteen tiedosto saatavilla ennen asiointiin kirjautumista. Tulokset eivät tallennu, jos testausseloste puuttuu. Tulokset tallentuvat kansalliseen radontietokantaan. Varaudu vastaamaan lisätietokyselyyn, jos mittaustuloksissa on yli 333 Bq/m³ radonpitoisuuksia (vuosikeskiarvo yli 300 Bq/m³). Lisätietoja kysytään työpaikan pinta-aloista ja työntekijämääristä sekä mittauspisteen sijaintikerroksesta, ilmanvaihdosta, työntekijämääristä ja vuotuisesta työajasta mittauspisteessä.