Radon Radon

Radon

Radon

Osioetusivun ingressi Radon

Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä sisäilmassa. Koska radonia ei voi mitenkään aistia, on mittaaminen ainoa tapa saada radonpitoisuus selville. Helpointa radonin torjuminen on talon rakennusvaiheessa, mutta sisäilman korkeaa radonpitoisuutta voidaan alentaa myös esimerkiksi radonimurilla. Talon alla oleva maaperä on tärkein radonin lähde. Rakennukseen radon kulkeutuu perustuksessa olevien rakojen kautta.

Kuinka usein radon on mitattava?

Keskimääräinen radonpitoisuus voi muuttua kiinteistössä monista syistä. STUK suosittelee, että sisäilman radonmittaus toistettaisiin asunnoissa, työpaikoilla ja muissa oleskelutiloissa

  • kymmenen vuoden välein, jos aiempi radonpitoisuus on ollut suurempi kuin 100 Bq/;
  • kymmenen vuoden välein, jos radonpitoisuuden pieneneminen viitearvoa pienemmäksi on saatu aikaiseksi radonkorjauksella;
  • viiden vuoden välein, jos viitearvoa pienempi pitoisuus on saatu aikaiseksi radonkorjauksella ja radonpitoisuus ennen korjausta on ollut suurempi kuin 1000 Bq/m³;
  • mahdollisimman pian sen jälkeen, kun rakennuksessa on tehty oleellisia, rakenteisiin tai ilmanvaihtoon liittyviä rakennus- tai muutostöitä (esim. betonilaatan, salaojien tai ilmanvaihdon uusiminen).
  • Myös kiinteistön painesuhteet voivat muuttua esimerkiksi ikkunoiden vaihdon jälkeen: jos vanhojen ikkunoiden raoista tuli merkittävästi korvausilmaa, voi uusien, tiiviiden ikkunoiden takia tilan alipaine lisääntyä, ilmanvaihto heiketä ja radonpitoisuus merkittävästi suurentua.

STUKin tiedossa on tapauksia, joissa radonimuri on rikkoutunut kenenkään sitä huomaamatta. Tämän seurauksena ihmisten radonaltistuminen on ollut yhtä korkealla tasolla kuin ennen radonkorjausta.

Työpaikkojen radon

Radonvalvonnan päätavoitteena on, ettei yksikään työntekijä Suomessa altistu liikaa radonille. Lisätietoa Radon työpaikoilla -sivuilla

Radonmittausten tulokset ilmoitetaan STUKiin

Työnantajan on ilmoitettava työpaikalla tehtyjen radonmittausten tulokset STUKille (Säteilylaki 859/2018 146 ja 155 §), jos mittaus on tilattu STUKin hyväksymältä palveluntarjoajalta. STUKista tilattuja mittauksia ei tarvitse ilmoittaa. Ilmoitukset tehdään STUKin asioinnissa:

stukasiointi.stuk.fi
(HUOM. sivusto ei toimi Internet Explorer -selaimella)

STUKin verkkoasiointi edellyttää käyttäjän vahvaa tunnistautumista Suomi.fi-palvelun kautta. Asiointiin kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. STUK saa vain mittauskohteeseen ja työnantajaan liittyvää tietoa.

Tietoa tunnistuksesta (Suomi.fi)

Asioinnissa testausseloste liitetään ilmoitukseen sähköisesti. Huolehdithan, että sinulla on laboratoriosta saamasi radonmittauksen testausselosteen tiedosto saatavilla ennen asiointiin kirjautumista. Tulokset eivät tallennu, jos testausseloste puuttuu. Tulokset tallentuvat kansalliseen radontietokantaan. Varaudu vastaamaan lisätietokyselyyn, jos mittaustuloksissa on yli 333 Bq/m³ radonpitoisuuksia (vuosikeskiarvo yli 300 Bq/m³). Lisätietoja kysytään työpaikan pinta-aloista ja työntekijämääristä sekä mittauspisteen sijaintikerroksesta, ilmanvaihdosta, työntekijämääristä ja vuotuisesta työajasta mittauspisteessä.

Osion etusivun kuvanosto Radon Mittaukset postinumeroalueittain

Jääkiekon kokoinen radonmittauspurkki kirjahyllyssä.

Tutustu oman asuinalueesi radontilanteeseen

Hae oman kuntasi tai postinumeroalueesi radonmittaustulokset. Pitoisuudet saattavat vaihdella suuresti jopa samalla postinumeroalueellakin.

Pientaloasuntojen radonpitoisuudet Suomen kunnissa

Osion etusivun kuvanosto Sisäilman radonilta on helppo suojautua -esite

alt=

Sisäilman radonilta on helppo suojautua -esite

Radonista, radonin terveyshaitasta, sen mittaamisesta ja torjunnasta kerrotaan STUKin esitteessä. 

Tutustu esitteeseen (Julkari.fi)

Osion etusivun tekstinosto Radon Kodin radonpitoisuuden mittaaminen on helppoa

Sisäilman radonpitoisuuden mittaaminen on helppoa

Huoneilman radonpitoisuus mitataan radonmittauspurkeilla. Mittausajaksi suositellaan kahta kuukautta syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana. Lisätietoa Palvelut-osiossa.

Osion etusivun tekstinosto Radon työpaikoilla

Radon työpaikoilla

STUK on työpaikkojen radonvalvontaa tekevä viranomainen Suomessa. Työpaikkojen radonpitoisuudelle on asetettu viitearvot säteilyasetuksessa. Radonpitoisuus ei saa säännöllisessä työssä ylittää arvoa 300 becquereliä kuutiometrissä.

Osion etusivun tekstinosto Ajankohtaista Tilaa radonuutiskirje

Tilaa radonuutiskirje sähköpostiisi

Radonuutiskirjeessä kerromme ajankohtaisista asioista ja koulutuksista. Tutustu uutiskirjeisiin ja tilaa sähköpostiisi.

Osion etusivun tekstinosto Radon Usein kysyttyä radonista

Usein kysyttyä radonista

Asiantuntijamme ovat vastanneet moniin radonaiheisiin kysymyksiin. Voit löytää Usein kysyttyä -palstalta vastauksen sinua askarruttavaan asiaan.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää radonista? Lähetä viesti: radontiimi (at) stuk.fi