Matkapuhelimet ja tukiasemat Matkapuhelimet ja tukiasemat
Matkapuhelimet ja tukiasemat

Matkapuhelimet ja tukiasemat

Matkapuhelimet ja tukiasemat -osioetusivun ingressi

Matkapuhelimen ja tukiaseman välinen tietoliikenne on toteutettu radioaaltojen avulla. Osa radioaaltojen energiasta imeytyy kehoon, koska matkapuhelinta käytetään kehon lähellä. Suuren peittoalueen tukiasemissa käytetään selvästi suurempia lähetystehoja kuin matkapuhelimissa. Suuritehoiset antennit tulee asentaa siten, että sivulliset eivät pääse niiden lähelle normaalioloissa.

Osion etusivun tekstinosto Aiheet Matkapuhelimet ja tukiasemat Matkapuhelinten valvonta

Matkapuhelinten valvonta

STUK valvoo markkinoilla olevien matkapuhelinten ja muiden radiotaajuista säteilyä käyttävien päätelaitteiden säteilyturvallisuutta testaamalla pistokokein eri puhelinmalleja ja laitteita. Mitattujen puhelinten ja päätelaitteiden SAR-arvot löytyvät STUK valvoo -osiosta.

Osion etusivun tekstinosto 5G-verkon säteilyturvallisuus

5G-verkon säteilyturvallisuus

Matkapuhelinoperaattorit markkinoivat uusimman sukupolven 5G-matkaviestinverkon entistä nopeampia langattomia tietoliikenneyhteyksiä kuluttajien ja yritysten käyttöön. Uusi tekniikka on herättänyt keskustelun myös säteilyturvallisuudesta. Matkaviestinverkkojen säteilyturvallisuuden varmistamiseksi säteilylainsäädännössä on määritelty altistuksen raja-arvot. Raja-arvot suojaavat niin lyhyt- kuin pitkäaikaisenkin altistumisen terveysvaikutuksilta. Ihmisten ei siis tarvitse olla huolissaan 5G-verkon aiheuttamasta säteilyaltistuksesta.

Osion etusivun tekstinosto usein kysyttyä matkapuhelimista ja tukiasemista

Usein kysyttyä matkapuhelimista ja tukiasemista

Onko langattoman lähiverkon käyttäminen turvallista koululuokissa? Miten STUK arvioi erilaista tutkimustietoa matkapuhelinten ja tukiasemien säteilyturvallisuudesta? Usein kysyttyä -osioon on koottu ajankohtaisia kysymyksiä ja vastauksia liittyen matkapuhelimiin ja tukiasemiin.